Architectuur

Weysen & De Baere ontwerpen kinderopvang in Lichtaart

Gemeente Kasterlee heeft architecten Weysen & De Baere aangetrokken om een nieuw gebouw voor de kinderopvang in Lichtaart te ontwerpen. Het ontwerp voor het compacte, maar tegelijk veelzijdige en flexibele gebouw zal vanaf midden 2011 verwezenlijkt worden.
Het onderkomen voor een kinderopvang is meer dan zomaar een gebouw. Een kinderopvang dient geborgenheid en huiselijke gezelligheid uit te stralen, want voor een kind is het een tweede thuis.

Ze bereidt ieder kind voor op de “grote mensenwereld”, met gekende routines enerzijds en verrassingen anderzijds. De opvang fungeert als een microkosmos en draagt hierdoor een fundamentele, educatieve rol in zich: het kind leert er interageren met anderen en met de buitenwereld. Een dergelijke leef- en werkomgeving dient gestructureerd, overzichtelijk, ergonomisch en praktisch te worden vorm gegeven, met een ontwerp waarin gemoedelijkheid en avontuurlijkheid hand in hand gaan. Daarom is een harmonische opbouw en relatie tot die buitenwereld, de omgeving, essentieel.

Een compact volume

Vanuit dat standpunt werd een gebouw uitgetekend dat vertrekt van de bestaande omgevingsfactoren. Een optimale oriëntatie laat voldoende daglicht binnen en biedt brede zichten op het zuidelijk gelegen speelterrein. Het gebouw keert zich met de rug naar de noordelijk gelegen straatkant en stelt zich open naar de zuidelijke achtertuin. De privacy van de oostelijk gelegen buren blijft hierbij gegarandeerd.

Lees verder op Architectura.be