Architectuur

Wereldberoemde Noorse architecten hertekenen Roeselaarse stationsbuurt

Wereldberoemde Noorse architecten hertekenen Roeselaarse stationsbuurt
Afbeeldingen: Snøhetta
De internationale toparchitecten van Snøhetta - bekend van de beroemde opera in Oslo - ontwerpen voor het eerst een gebouw in ons land. Samen met het gerenommeerde Roeselaarse architectenbureau B2Ai en de bekende landschapsarchitect Erik De Waele blazen zij de oude stationsbuurt van Roeselare nieuw leven in. ‘Roelevard’ - zoals het ambitieuze project heet - moet dé eyecatcher van de stad worden en bij uitbreiding van de hele regio. Al even opvallend: het project komt met zijn 9 groendaken, 3.800 vierkante meter groen, 81 flats, kantoorruimte voor meer dan 400 werknemers en winkel-, retail- en horecaruimte zo goed als volledig tegemoet aan eerdere wensen van de buurtbewoners. Dat blijkt uit de nieuwe plannen van projectontwikkelaars Steenoven en ION. Het schepencollege gaf hen begin deze week groen licht voor de volledige herontwikkeling.

Eerstdaags levert het Roeselaarse schepencollege een vergunning af voor ‘Roelevard’. Het nieuwbouwproject - dat voordien ‘De Groenling’ heette - is bijzonder ambitieus. ‘Roelevard’ moet dé eyecatcher van de stad Roeselare worden - en bij uitbreiding zelfs van de hele regio.

Niemand minder dan het internationaal gerenommeerde architectenbureau Snøhetta - bekend van het operagebouw in Oslo, het Memorial Museum op Ground Zero in New-York én het eerste Europese onderwater-restaurant - tekenden samen met B2Ai de verdere plannen uit voor het prestigieuze project aan het station. Het gaat om een absolute primeur voor ons land, want het is de eerste keer dat de Noorse architecten een gebouw in België mee ontwerpen.

“Snøhetta staat erom bekend meester te zijn in het laten samensmelten van architectuur en landschap. Ook nu weer zijn ze daar met glans in geslaagd, samen met B2Ai en Erik De Waele. Met ‘Roelevard’ wordt bovendien een staaltje kwalitatief hoogstaande architectuur neergezet dat aanzet tot interactie en beleving.”

Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven


Wereldberoemde Noorse architecten hertekenen Roeselaarse stationsbuurt

Roelevard

Het meest indrukwekkende van ‘Roelevard’ is de 46-meter hoge toren die boven het stationsplein zal uittorenen. In totaal komen er 81 flats, 470 m² retailruimte, 200 m² horeca en 5.900 m² kantoorruimte in twee bouwblokken. In de kantoren zullen meer dan 400 mensen kunnen werken.

Op de site komen bovendien 17 bovengrondse en 148 ondergrondse parkeerplaatsen en maar liefst 345 fietsplekken. Een deel van de parkeerplaatsen is voorbehouden voor de kantoren, maar wordt na de kantooruren verhuurd aan de bewoners. Ook de publieke ruimte tussen de gebouwen zal een belevenisvolle ontmoetingsplek worden met een amfitheater.

“De herontwikkeling van de stationsbuurt past volledig in de visie van de Vlaamse Bouwmeester: wonen, werken, winkelen gecombineerd op een evenwichtige manier. Door de strategische ligging zullen de bewoners en de bedrijven die er zich zullen vestigen kunnen genieten van een vlotte mobiliteit. Bovendien zijn florerende stationsbuurten een troef voor elke stad, kijk maar naar de herontwikkeling van Antwerpen-Berchem, Leuven of de nieuwe plannen voor Gent.”

Davy Demuynck, CEO ION


Lager én groener

In maart 2018 diende de bouwheer nog een bouwaanvraag in die tot enkele kleine en grote bezorgdheden bij buurtbewoners leidde. Die verzuchtingen werden ter harte genomen, met als gevolg dat de plannen zijn herzien.

En opvallend: om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de buurt, nemen de projectontwikkelaar en de stad Roeselare de gerenommeerde landschapsarchitect Erik De Waele - die onder meer ook betrokken is bij de overkapping van de Oosterweelverbinding - erbij. Dankzij zijn expertise komt er extra groen, wordt er duurzamer met water omgesprongen én komen er op de daktuinen meerdere soorten planten. Sterker nog: ook de Stationsdreef - waar in de originele plannen geen sprake was van groen - krijgt er nu een reeks bomen bij.

Wereldberoemde Noorse architecten hertekenen Roeselaarse stationsbuurt

“Luisteren naar de buurt is steeds belangrijk en we staan altijd open voor suggesties en aanpassingen als ze goed beargumenteerd zijn. We hebben de plannen dan ook zo veel mogelijk aangepast aan de noden van de buurt. De Vlaming schrikt wel eens van grootse bouwplannen, maar onze bedoeling is steeds om een meerwaarde te creëren voor iedereen. Een goed project kan alleen tot stand kan komen door visies te delen en standpunten te verzoenen. Zo komen we altijd tot een win-winsituatie.”

Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven


Het college van burgemeester en schepenen keurde de vergunning begin deze week goed. De werken van het ambitieuze project starten in 2020 en zullen een drietal jaren duren.

Ook interessant