Beveiliging

Wat kan je naast videobewaking nog meer doen om je huis te beschermen?

Wat kan je naast videobewaking nog meer doen om je huis te beschermen?
Inbraken komen overal voor en de meest veilige manier om je huis daar tegen te beschermen is het plaatsen van een beveiligingscamera waarmee je altijd op de hoogte bent van wat er rondom je huis afspeelt. Ook als je zelf niet bij je huis in de buurt bent, kan je via je telefoon de beelden bekijken en meteen ingrijpen wanneer dat nodig is.

Maar heeft een beveiligingscamera wel zin als je huis verder niet goed beschermd is? Eigenlijk niet. Het is belangrijk dat je altijd meerdere maatregelen neemt om je huis te beschermen en het voor inbrekers zo moeilijk en onaantrekkelijk mogelijk maakt om bij jou binnen te komen. In dit artikel hebben we een aantal veiligheidsmaatregelen voor je op een rijtje gezet:

1. Bevestig een brievenbusbeschermer

Een inbreker kan gemakkelijk via de voorkant binnenkomen door via de brievenbus met een ijzerdraadje het slot open te hengelen. Deze methode is erg snel, de meeste inbrekers doen er slechts een paar seconden over, en hij laat ook geen braaksporen achter. Met het plaatsen van een brievenbusbeschermer zorg je ervoor dat er genoeg ruimte is voor je post, maar dat hengelen geen optie meer is. Brievenbusbeschermers zijn niet duur en gemakkelijk te bevestigen, waardoor het een hele toegankelijke manier is om je huis te beschermen.

2. Plaats anti-inbraakstrips bij alle deuren naar buiten

Inbrekers gebruiken deuren en ramen om je huis binnen te komen. Het kan dus geen kwaad om anti-inbraakstrips op alle kozijnen te plaatsen en zo te voorkomen dat een inbreker een koevoet tussen het kozijn en deur kan zetten om hem open te breken. Let bij de aankoop van een inbraakstrip wel altijd goed op dat je de juiste koopt, anders loop je het risico dat hij minder goed of helemaal niet werkt.

3. Zorg ervoor dat je verzekerd bent

Deze tip gaat niet helpen om een inbreker af te schrikken of om hem tegen te houden, maar het zal er zeker voor zorgen dat je je minder druk maakt over inbrekers. Controleer altijd of je verzekerd bent tegen inbraak en welke spullen verzekerd zijn. De ervaring leert namelijk dat veel mensen niet de juiste verzekering hebben, of bijvoorbeeld niet goed weten wat valt onder inboedelverzekering en wat valt onder opstalverzekering. In dit artikel kan je dat nog eens nalezen en je geheugen opfrissen.

4. Sociale controle

Wanneer je op vakantie gaat, is het verstandig om je buren daarvan op de hoogte te brengen. Zij kunnen jouw huis dan een beetje extra in de gaten houden en alarm slaan wanneer er iets aan de hand lijkt te zijn. Ook wanneer je gewoon thuis bent is sociale controle belangrijk. Steeds meer buurten werken met een WhatsApp-groep waarin buurtgenoten elkaar op de hoogte houden over verdachte personen en omstandigheden. Het lijkt erop dat het een effectieve methode voor de preventie van inbraak is.

5. Plaats buitenverlichting met een bewegingssensor

Inbrekers worden natuurlijk niet graag gezien en daarom kan het helpen als je ze in de spotlight zet met buitenverlichting met bewegingssensor. Op die manier maak je het voor een inbreker moeilijk om ongezien je huis binnen te komen en de kans is groot dat hij daardoor zal afhaken. Let op dat je niet alleen aan de voorkant van je huis verlichting plaatst, maar ook bij deuren en ramen aan de achter- en zijkant van je woning.

6. Laat geen spullen om je woning staan

Als een inbreker op pad gaat, neemt hij natuurlijk geen ladder mee, maar gebruikt hij de spullen die om jouw woning staan om ergens op te klimmen. Loop dus eens een rondje rondom je huis en doe alsof je zelf wil inbreken. Kan je bijvoorbeeld makkelijk via de klikobak op je platte dak klimmen en zo het openstaande doucheraam bereiken? Dan is het een goed idee om de klikobak te verplaatsen en met een ketting vast te leggen.

Je kan je woning dus op verschillende manieren beveiligen tegen inbrekers, maar ook als je al deze maatregelen toepast kan er nog steeds bij je worden ingebroken. Zorg er dus voor dat je ook altijd goed verzekerd bent en dat al je waardevolle spullen gedekt zijn.

Ook interessant