Wat is de beste keuze voor je hypotheeklening: korte of langere looptijd?

  BE   16 januari 2020 Bron: Hypotheek.be
Wat is de beste keuze voor je hypotheeklening: korte of langere looptijd?
Kies je voor je hypotheekelening best voor een kortere of voor een langere looptijd? Wij laten je de voor- en nadelen van beide opties ontdekken. Maar weet dat de looptijd van je hypothecair krediet kiezen, erg persoonlijk is.

Geen wettelijke termijn

De wetgever heeft geen wettelijke termijnen voorzien voor woonkredieten, in tegenstelling tot bij consumentenkredieten. Je kan dus vrij de looptijd van je hypotheeklening kiezen. Toch moet je rekening houden met de commerciŽle politiek van de banken. Zo hanteren de meeste banken een minimumtermijn van 1 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar.

Weet dat de looptijd van je hypothecair krediet kiezen, erg persoonlijk is. Je moet de looptijd kiezen waar jij je het best bij voelt. Waarmee moet je daarbij rekening houden?

Langere looptijd: lagere maandlast, maar meer intresten

Elke maand betaal je voor je woonkrediet zowel kapitaal als intresten terug. Bij een kortere looptijd betaal je over de volledige duurtijd minder intresten terug. Kies je voor een langere looptijd, dan zal je meer intresten en dus ook een hoger totaalbedrag terugbetalen. Een voordeel van een langere looptijd is dat je maandlast lager zal uitvallen. Je spreidt de terugbetaling van je lening immers over een langere periode. Je moet dus de afweging maken tussen minder terugbetalen per maand, maar meer over de totale looptijd, of minder per maand en meer over de totale duur van je lening.

Kies je looptijd niet te kort Ö

Je hoort wel vaker vertellen dat je jouw lening best zo snel mogelijk terugbetaalt Ö want ďlangere looptijden maken enkel de banken rijkĒ. Daarmee wordt gezinspeeld op de hogere intresten die je betaalt bij een langere duurtijd. Banken spelen hierop in door zelf kortere looptijden voor te stellen. Ze doen dit ook omdat ze dit vaak moeten van hun hoofdkwartier en omdat ze niet voor een te lange tijd een bepaald kredietrisico willen lopen. Maar je bent dus helemaal niet verplicht om voor een kortere looptijd te opteren ...

Vooral omdat je, als je kiest voor een vrij korte looptijd, een hogere maandlast moet betalen. Bereken dus vooraf goed of je elke maand zoín hogere aflossing probleemloos kunt betalen. Voorzie ook in een financiŽle reserve om van te leven en om onverwachte kosten te dekken. Zet jezelf dus niet te scherp met je maandlast, want een betalingsachterstand bij je hypothecaire lening kan je missen als kiespijn. Je wordt dan immers negatief vermeld in de Centrale voor kredieten aan Particulieren, alias de zwarte lijst.

Tot hoeveel kan je lenen?

Een vraag die gerelateerd is aan het kiezen van de looptijd heeft betrekking op het maximumbedrag dat je kan lenen. Kies je voor een langere looptijd, dan daalt de maandlast en kan je zo mogelijk een hoger bedrag lenen Ö Maar in principe kan je maximaal 90% van de waarde van je woning lenen. Uitzonderingen zijn in erg specifieke gevallen nog mogelijk, maar het zijn en blijven uitzonderingen Ö

Een kredietbemiddelaar helpt je

Om zeker te zijn dat je de looptijd kiest die het beste bij je past, maak je best een afspraak met een kredietbemiddelaar. Die zal luisteren naar je plannen en verwachtingen, je persoonlijke financiŽle en beroepssituatie in kaart brengen en je wegwijs maken in de mogelijkheden. Ook zal hij een woonkrediet simuleren met verschillende looptijden. Zo ken je meteen de maandlast die bij elke looptijd hoort en kan je perfect beoordelen welke looptijd binnen je budgettaire mogelijkheden past en welke niet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo