Waarom kiezen voor een dakkapel?

20 februari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Waarom kiezen voor een dakkapel?
De ruimte onder het schuine dak wordt vaak onbenut gelaten. Maar meestal kan er nog een heel mooie extra kamer van gemaakt worden. Denk maar aan een man cave, een logeerkamer, een bureau of een leuke hobbykamer. De grootste winst in ruimte kan geboekt worden door de schuine kanten recht te trekken. Wanneer je daar dan ook nog een grote glaspartij in kan verwerken, heb je ook meteen een mooie bron van natuurlijk licht in die nieuwe kamer. Wat heb je nu eigenlijk aan een goede dakkapel? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Meer ruimte

Het spreekt voor zich dat een dakkapel meer loopruimte geeft. Waar je anders je hoofd tegen het schuine dak zou kunnen stoten, kan je nu makkelijk rechtop lopen tot aan het raam. Zo wordt de kamer ruimer en bruikbaarder. Dit vergroot ook het totale bruikbare oppervlak en geeft zelfs een meerwaarde aan het huis. Ook het wooncomfort vergroot daardoor aanzienlijk.

Meer licht

Door de dakkapel te voorzien van grote ramen, krijg je meteen een zee van licht binnen. Dit is een groot voordeel als je de ruimte bijvoorbeeld wil gebruiken als kantoor. In een kantoor gaat er niets boven natuurlijk licht. Dat is beter voor de concentratie en de algemene gezondheid. Dankzij het licht voelt de ruimte ook groter aan dan hij werkelijk is, omdat je contact hebt met buiten.

Uitzicht

Door de verticale glaspartij van de dakkapel, kan je zeer makkelijk naar buiten kijken. En omdat de dakkapel zich bevindt in de hoogste kamer van het huis, heb je meteen ook een mooi uitzicht over de buurt. Dit is extra leuk wanneer deze ruimte gebruikt wordt als extra slaapkamer.

Materialen

Een dakkapel wordt meestal van kunststof gemaakt. Dikwijls worden aan de buitenkant trespa platen gebruikt. Deze platen worden gekenmerkt door hun stevigheid en hardheid. Ze zijn duurzaam en onderhoudsarm. Door hun watervastheid zijn ze uitermate geschikt voor gevelbekleding. Ze zijn bovendien kras- en UV-bestendig, waardoor ze jaren meegaan. Aan de binnenkant kan de dakkapel afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaten. Tussen de binnen- en de buitenkant wordt er voldoende isolatie aangebracht, wat nog bijdraagt aan het comfort binnen.

Als je op zoek bent naar extra ruimte onder het schuine dak, bekijk dan zeker eens de mogelijkheden van een dakkapel. Maar denk eraan, informeer op voorhand wat de mogelijkheden zijn en of je er een vergunning voor nodig hebt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo