Binnenafwerking

Zo richt je een (slaap)kamer met een schuine wand in

Zo richt je een (slaap)kamer met een schuine wand in
De slaapkamer is één van de meest belangrijke ruimtes in je huis, je brengt er immers gemiddeld de meeste tijd door. Je begint en eindigt er je dag. Het is dus wel fijn als je slaapkamer stijlvol en rustgevend is ingericht. Zo voel je je er namelijk een stuk prettiger. Mensen met een zolder gebruiken de zolderkamer veelal als slaapkamer. Een nadeel van een zolder, is dat deze vaak schuine wanden hebben waardoor het plaatsen van meubels lastiger wordt. Ook oudere woningen zijn vaak voorzien van een schuine wand in de slaapkamers. Met deze tips zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal benut en omtovert tot een prachtige slaapruimte.

Lichte kleuren op de muur

Een schuine wand kan ervoor zorgen dat een ruimte veel kleiner oogt, dan dat deze daadwerkelijk is. Natuurlijk kan een diepe en rijke kleur op de muur prachtig zijn, maar dat zorgt er al snel voor dat een ruimte kleiner lijkt. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor lichte kleuren op de muur. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte groter, maar ook lichter en frisser lijkt. Vooral in de slaapkamer is dit erg fijn. Je kunt natuurlijk voor wit kiezen, maar een gewaagde lichte kleur is leuker. Denk hierbij aan een lichte zandkleur of vrolijke lichte pasteltint zoals zachtroze of babyblauw.

Het bed op maat maken

Wanneer je een schuine wand in de kamer hebt, kan het plaatsen van het bed nogal lastig zijn. Heb je last van ruimtegebrek? Dan kan je bijvoorbeeld een pallet bed op maat zagen, schuren en vast boren. Niet alleen heel efficiënt, maar ook nog eens erg hip als je gebruik maakt van steigerhout of verschillende kleuren hout. Vergeet dan uiteraard niet om de pallets met de latjes naar boven te plaatsen om een lattenbodem te creëren. Let wel op dat je bij zo'n bed een comfortabel en goed matras nodig hebt voor de nodige ondersteuning van je lichaam. Kies voor een kleiner maar ruim genoeg matras, bijvoorbeeld van 1.40 bij 2.00 meter om te zorgen dat het bed niet te groot wordt voor een kamer met schuine wanden. Weet je niet wat voor matras het meest geschikt is voor jou? Laat je dan goed adviseren bij een specialist zoals Swiss Sense en probeer daarbij verschillende soorten matrassen uit.

Gebruik het verschil in hoogte slim

Door de schuine wand kan je geen kasten tegen de wand aanzetten zonder veel ruimte te verliezen. Je moet dus slim omgaan met je ruimte. Gelukkig bestaan er lage kasten. Ander kun je bijvoorbeeld hoge vakkenkasten in de breedte in plaatsen. Erg origineel, want die kast heeft niemand! Wat ook nog mogelijk is om een rails met deurtjes op te hangen bij het uiteinde van het schuine deel, zodat je daarachter dozen, kisten of kratten kwijt kan. Op deze manier werkt je je spullen netjes weg en oogt het wat minder rommelig.

Kunst op de grond

Een schuine wand leent zich niet zo goed als een plek waar je een schilderij of fotolijst op kan hangen. Dit betekent niet dat je jouw slaapkamer niet sfeervol kan maken. Monteer een trendy houten laddertje tegen de schuine wand, hang wat lampjes op of gebruik decoratieve items zoals planten, manden of krukjes op de grond.

Lichtinval in de ruimte

Veel ruimtes met schuine wanden kampen vaak ook met een lichtprobleem. Er is weinig lichtinval. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je kunt ook zelf prima licht creëren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie natuurlijke lamp van hout of metaal, of zet plateaus met kaarsen in de ruimte. Kaarsen zijn niet alleen een prachtige vorm van natuurlijk licht, maar zij creëren ook een intieme sfeer. Precies wat je in de slaapkamer nodig hebt. Let hierbij alleen altijd wel op de veiligheid! Ook is het leuk om bijvoorbeeld een slinger van led-lampjes te laten hangen door de kamer. Zo is de hele kamer in één keer prachtig verlicht.

Verbouwen

Naast de makkelijk zelf aan te brengen tips die al gegeven zijn, is het natuurlijk ook mogelijk om je zolderkamer te verbouwen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een dakkapel. Op deze manier krijg je al snel veel meer lichtinval en ruimte. Soms is het ook mogelijk om de gipsplaten opnieuw te plaatsen, zodat de nok van de zolderkamer hoger komt te liggen. De ruimte wordt er niet veel praktischer op maar de zolder lijkt wel net wat ruimer. Voor slaapkamers op de tweede verdieping is het mogelijk om te kijken naar de mogelijkheden om tussenwandjes te verwijderen.

Meer tips over het inrichten van een zolderkamer als slaapkamer? Lees dan dit artikel.

Ook interessant