Verbouwen

Een slaapkamer op zolder

Een slaapkamer op zolder
De zolder is vaak de laatste ruimte die je inricht van een huis en dat is eigenlijk jammer. Want de zolder kan bijvoorbeeld heel goed dienst doen als slaapkamer. In dit artikel staan handige tips om uw zolder in te richten als mooie slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan daglicht, juiste kleurkeuze, goede materialen en een optimale indeling van de ruimte. De toegang naar de zolder is natuurlijk ook erg belangrijk, de zolder moet makkelijk en op een veilige manier bereikbaar zijn. De tips zijn opgesteld door Matras Shop.

Vaste trap

Het eerste waar je aan moet denken is de trap. Veel zolders hebben geeneens een trap en dus is dat wel heel belangrijk. Een slaapkamer moet zelfs 's nachts veilig te bereiken zijn. Maar daarentegen mag de trap ook weer niet al teveel ruimte innemen. Je wilt immers nog wel een bed kwijt kunnen op zolder. Als je dus een vaste trap gaat maken kun je kiezen uit verschillende soorten trappen. Een wenteltrap neemt heel weinig ruimte in, maar is misschien niet zo praktisch als je grote spullen zoals een wasmand naar boven wilt brengen. Een gewone trap is erg robuust, maar je kunt natuurlijk onder de treden best een kast maken om je spullen in op te bergen. Zo heb je op zolder minder kastruimte nodig. Daarnaast kun je ook kiezen voor een hypermoderne trap met geschrankte treden. Hierdoor neemt de trap weinig ruimte in, maar is wel een stuk steiler dan een gewone trap.

Lichtinval

Na de trap moet je denken aan voldoende licht op zolder. Juist door de vele schuine wanden en extra hoeken dat deze ruimte heeft komen de wanden al snel op je af. Om de ruimte groter te laten lijken moet je dus voor licht zorgen. Licht kun je maken door het plaatsen van een of meerdere dakramen. Deze ramen volgen de schuinte van je dak en brengen licht van boven. Wil je echter wat extra ruimte creëren op zolder dan kun je ook denken aan dakkapellen. Dit is een uitbouw op het dak met een verticaal geplaatste raam. De zolderkamer wordt ineens een stukje groter en dus heb je ook meer ruimte om meubels te plaatsen.

Indeling

Nu de zolder toegankelijk is en je voor voldoende licht gezorgd hebt is het belangrijk om heel goed na te denken over de verdere indeling van de zolder. De bedbodem en matras heb je waarschijnlijk al in gedachten een plekje gegeven, maar waar plaats je de kasten en eventueel andere meubels? Met zoveel schuine wanden is het plaatsen van standaard kasten vaak niet mogelijk. Een optie is dan om kasten op maat te maken tegen de schuine wanden aan zodat die ruimte nuttig gebruikt wordt. Inbouwkasten worden het dus die perfect bij de zolderkamer passen.

Materiaalkeuze

Aangezien de zolder een kleine ruimte is met veel hoeken en bochten kan het zo zijn dat het lijkt alsof de muren op je af komen. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van transparante materialen. Denk hierbij aan glazen deurtjes van kasten, vitrage in plaats van dikke gordijnen en natuurlijk een grote glazen deur naar de trap. Je kunt er ook voor kiezen om geen overloop en slaapkamer te maken maar deze ruimte juist open te laten voor het ruimtelijk effect.

Kleurkeuze

Heel belangrijk en wat zeker niet vergeten mag worden is de kleurkeuze van de ruimte. Een verkeerde kleur en de ruimte lijkt heel klein, je voelt je er niet prettig en wilt meteen vluchten. Het is daarom goed om te weten dat in kleine ruimtes met veel hoeken je het beste voor lichte kleuren kunt kiezen. Met wit zit je altijd goed, maar licht afwijkende kleuren zoals beige of crème kan natuurlijk ook. Een beetje meer kleur geeft de kamer juist wat sfeer, denk dan bijvoorbeeld aan pasteltinten. Denk hierbij zeker aan de vloer, wanden en meubels maar vergeet ook de accessoires niet.

Ook interessant