Hoe maak ik van mijn zolder een mezzanine?

Bron: Logic-Immo
Een mezzanine is een tussenverdieping, ook wel mezzanino genoemd. Een mezzanine is de ideale oplossing om een leefruimte aanzienlijk te vergroten op een eigentijdse en gezellige manier. Sommigen bouwen zelfs een mezzanine in elke ruimte, om zo het maximale uit elke ruimte te halen. Heeft u een grote zolder? Dan bent u al goed op weg. Maar is een grote zolder wel genoeg voor een mezzanine? De voorwaarden op een rijtje.

De mezzanine technisch

De basis voor een mezzanine is een vloer. Zijn de muren van de zolder en de steunbalken van het dak stevig genoeg om de vloer te dragen? Prima, gebruik deze dan om uw vloer te ondersteunen. Is dit niet het geval, dan kan u nog steeds een nieuwe structuur bouwen die steunt op de zoldervloer. Vergeet niet dat er voldoende ramen moeten zijn om de mezzanine te verluchten. Ga, voor alle zekerheid, even langs een vakman, hij zal u zeggen of het mogelijk is of niet.

De mezzanine op goede hoogte

De verdeling van de ruimte, zal afhangen van de functie die u aan uw mezzanine wenst te geven. Wil u een mezzanine waar u gemakkelijk kan rechtstaan, opteer dan voor een minimum hoogte van 2,10m, idealiter 2,20m. Is de mezzanine bedoeld als leeshoek of videogamehoek, dan is de hoogte van minder groot belang en is 1,90m al hoog genoeg.

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een mezzanine?

Indien de oppervlakte van de mezzanine de 20m≤ niet overschrijdt en er geen structurele werken gebeuren die de ruimte fysiek vergroten, is er geen bouwvergunning nodig. Dus indien u de bestaande structuur behoudt, heeft u enkel een bekendmaking nodig.

Welke trap voor een mezzanine?

Een aangepaste trap is belangrijk. Veel mensen opteren voor een ladder voor mezzanines in kinderkamers, maar een houten trap is nog steeds het beste alternatief. Vaak handiger, compacter en gebruiksvriendelijker dan een volwaardige trap. Ons advies? Kies een model dat het beste past in uw situatie en zolder.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo