Binnenafwerking

Interieur ideeën: Een trap mag ook mooi zijn (fotospecial)

Interieur ideeën: Een trap mag ook mooi zijn (fotospecial)
De trap is tegenwoordig meer dan alleen een hulpmiddel om van de ene naar de andere verdieping te gaan. Een goed ontworpen trap is een echte sfeermaker. Het maakt dan niet uit of de trap deel uitmaakt van de living, of de hal. Een mooie trap is een eyecatcher die het karakter van een woning versterkt. Gaat u een nieuw huis bouwen, of wilt u uw huidige trap vervangen? Dan kunt u in onze fotospecial voldoende inspiratie opdoen. Uiteraard geven wij u ook enkele tips om rekening mee te houden bij het ontwerp van een nieuwe trap.

Bekijk de foto's, klik hier

Nieuwe trap of toch renoveren?

Vaak zien mensen enkel het plaatsen van een nieuwe trap als optie voor een oude trap. Door de trap te renoveren met overzet treden wordt de trap thans weer als nieuw en gaat weer vele jaren mee. Heeft u een houten trap, dan kun je deze ook zandstralen, indien dit hard hout, gebeitste of verniste trappen en leuningen zijn. Na het zandstralen kunt u de trap behandelen. U heeft hiervoor talrijke mogelijkheden, zoals het ceruseren, het inwrijven met parket- olie, het vernissen, beitsen.

Soorten trappen

Als uw architect een nieuw huis ontwerpt, heeft u de keuze waar u de trap naar de volgende verdieping plaatst. In de living, in de inkomhal of een andere aparte ruimte. Bij een bestaande woning heeft u vaak niet veel keuze, de trap komt dan op de bestaande plaatst te staan. Voor beide gevallen heeft u de keuze uit een breed assortiment van trappen: verschillende vormen en materialen. Indien u weinig ruimte heeft, zal de trap wat steiler zijn en gedraaid. In de fotospecial vindt u ook extra ruimte besparende trappen waarbij opbergruimtes in de trap zijn verwerkt, of de treden om en om zijn geplaatst zodat u vrij steil naar boven kunt 'klimmen'. Ook de verschillende materialen komen aan bod: hout, steen, metaal en glas. Een combinatie van materialen kan natuurlijk ook.

Materiaalkeuze

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en kan ook prima gecombineerd worden met metalen als aluminium. Hout dat vaak voor trappen wordt gebruikt is beuken, essen, eiken, esdoorn, vuren en merbau.
Metaal, zoals aluminium en staal, is uitermate geschikt voor de meest creatieve vormen. Krasvast en duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Doet kil aan maar zal in een high tech of strak interieur goed tot zijn recht kunnen komen. Nadeel is dat een metalen trap altijd lawaai zal maken als men hem niet bekleedt.
Natuursteen is zeer stijlvol maar ook erg duur. Let wel op dat het geen gladde natuursteen is in verband met uitglijden.
Glas is ook erg stijlvol en kan een mooi effect geven door te spelen met licht en diepte.

Veiligheid

Tip van onze lezer: Een trap moet ook veilig zijn. Een handgreep volstaat niet. Een leuning is noodzakelijk maar vergroot natuurlijk het ontwerp probleem. Een half opgelost probleem blijft een probleem, in dit geval "is less dangerous".

Bekijk de foto's, klik hier

Ook interessant