Buitenschrijnwerk

Hoe plaats ik zelf een dakkapel?

Hoe plaats ik zelf een dakkapel?
Meer ruimte op de zolder is erg handig als u meer ruimte nodig hebt of een extra kamer wilt creëren omdat er een gezinsuitbreiding komt. Van de zolder kan namelijk een extra kamer gemaakt worden, door een kunststof kapel te plaatsen, creëert u meer ruimte en licht op de zolder. De bovenste verdieping kan nu opgeknapt worden en worden ingericht zoals u dat wilt hebben. Maar hoe plaatst u uw eigen dakkapel?

Zelf opbouwen, of prefab?

Doordat de meeste huizen een schuin dak hebben, heeft de bovenste verdieping minder ruimte. Door een kunststof dakkapel te plaatsen, hebt u minder last van het schuine dak. Een dakkapel is doorgaans rond de 2 tot 5 meter breed. De keuze is aan u, het is maar net hoeveel ruimte u wilt creëren. Vervolgens staat u voor de keuze of u de kapel zelf op gaat bouwen, of dat u een prefab kapel aanschaft. Gaat u het zelf opbouwen, dan gaat dit veel tijd kosten en het vergt veel handigheid en inzicht. Tevens is het een klus dat doorgaans door twee personen uitgevoerd moet worden, u hebt namelijk te maken met grote balken die u moet monteren of verwijderen. Een prefab kunststof kapel is in een fabriek al in elkaar gezet, u hoeft hem alleen nog maar te monteren. Er komen echter nog wel wat extra kosten voor de levering bij kijken.

Gereedschap

Voor de voorbereidingen en het plaatsen hebt u een aantal stukken gereedschap nodig. Ten eerste hebt u een steiger nodig om bij u dak te komen om de dakpannen van uw dak te halen. Zaagtafel en een cirkelzaag om balken te zagen voor de opbouw. Een reciprozaag om van buiten of binnen uit een gat in uw dak te maken. Uiteindelijk hebt u een kraan nodig om uw nieuwe dakkapel te laten zaken op de juiste plek. Bent u niet in een dag klaar, of begint het te regenen, dan hebt u ook een afdekzeil nodig op alles wel droog te houden. Ten slotte hebt u natuurlijk ook stevige schoenen, een helm, oog bescherming en uw handgereedschap nodig.

Hoe plaats ik zelf een dakkapel?

Voorbereidingen

Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden voordat u gaat beginnen met klussen. Wilt u namelijk één of twee kappellen laten plaatsen? Kijk daarna naar de maten die u wilt hebben, doorgaans zijn dakkapellen tussen de 2 en de 5 meter breed. Omdat een kapel op uw dak het uiterlijk van uw woning veranderd, is het in veel gevallen verplicht om een vergunning aan te vragen. Weet u het niet zeker of u een vergunning nodig hebt, vraag het voor de zekerheid na bij de gemeente. Gaat u zelf aan de slag, vraag dan een ander persoon om je hierbij te helpen, dit gaat namelijk veel sneller en het gemakkelijker. In uw eentje is het een grote opgave, vooral omdat u ook grote balken moet monteren en verwijderen. In uw eentje is dit bijna niet te doen. Vervolgens hebt u veel tijd nodig voor de installatie, neem daarom één of twee weken vrij. Maakt vervolgens een kosten plaatje, het zou namelijk zonde zijn om halverwege te moeten stoppen terwijl u wel een gat in uw dak hebt gemaakt.

Doe-het-zelvers

Hebt u veel kluservaring en bent u een echte doe-het-zelver? Dan is het mogelijk om uw eigen kapel te timmeren. Met planken, balken, kozijnen en het dakbeschot, maakt u uw eigen dakkapel. Het is wel verstandig om eerst een tekening te maken, of laat maken, voordat u begint. Zo weet u precies hoe alles komt en wat u allemaal nog moet doen.

Prefab

Een kunststof kapel heeft van zichzelf een erg goede isolatiewaarde en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Gaat u echter veel met hout aan de slag, dan moet u er rekening mee houden dat dit regelmatig onderhoud nodig hebben. Kunststof is daarentegen onderhoudsarm en heeft bijna geen onderhoud nodig. Kiest u voor een prefab dakkapel, dan hebt u de keuze uit standaard modellen van hout of kunststof. U hoeft enkel een gat in uw dak te maken waar de kapel van kunststof in geplaatst kan worden.

Prefab kapel plaatsen

Het plaatsen van een reeds gemonteerde prefab dakkapel, is een klus dat minder tijd in beslag zal nemen. In de fabriek is alles al voor u gemaakt, u hoeft nu alleen nog voor de juiste sparing te maken in uw dak. Meet dit van te voren goed uit en haal de dakpannen die over de sparing heen liggen weg. Het voordeel van een model uit de fabriek, is dat zij ook zorgen voor een kraan, hier hoeft u niet zelf voor te zorgen. Bent u zelf geen klusser en werkt u niet graag op hoogtes, dan is het beter om het uit te besteden aan experts. Zij hebben minder tijd nodig en u kunt eerder genieten van uw uitgebreide zolder.

Valkuilen

Er zitten wel een aantal valkuilen verbonden aan de montage, de meeste mensen denken dat ze de klus namelijk net als de klussers in één of twee dagen geklaard hebben. Een doe-het-zelver is het echter één of twee weken zoet mee. Zorg er ook voor dat u de grote klus in een droge periode plant. Regen kan namelijk erg vervelend zijn. Afdekken is een mogelijkheid, maar regen gaat vaak gepaard met wind. De wind kan het zeil dat het geheel afdekt losrukken en weg laten waaien.

Uitbesteden of zelf doen?

Bent u erg handig en klust u regelmatig, dan kunt u deze klus aangaan met hulp van een ander persoon. Omdat er op grote hoogte gewerkt wordt, er geen regen in het spel mag komen en de constructie best ingewikkeld kan zijn, kiezen de meeste mensen er toch voor om het uit te besteden. De kosten kunt u drukken door zelf mee te werken en de afwerking aan de binnenzijde zelf te doen. U hoeft minder tijd vrij te nemen en de binnenzijde kunt u helemaal naar uw eigen smaak afwerken.

Binnenzijde afwerken

Nadat experts de kunststof dakkapel hebben geplaatst, kunt u ervoor kiezen om zelf de afwerking te verzorgen. In de afwerking gaat namelijk de meeste tijd zitten, omdat alles geschilderd en mooi gemaakt moet worden. Het voordeel is wel dat u in totaal minder tijd kwijt bent en u dus minder vrij hoeft te vragen. De kamer is na het plaatsen toe aan een opknapbeurt, de kapel van kunststof moet mooi afwerkt worden, zodat hij mooi aansluit bij de rest van de kamer. Vervolgens kunt u er spotjes inzetten zodat het in de avond mooi verlicht wordt op de zolder. Een groot voordeel dat u het plaatsen hebt uitbesteed, is dat u wel garantie hebt en dat u er vanuit mag gaan dat hij waterdicht is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u dit verhalen op het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de plaatsing.
Kunststof Kozijnen Expert is een autoriteit op het gebied van kozijnen en dakkapellen. Ze voorzien u graag van tips rondom uw dakkapel.

Ook interessant