Houd je kunststof kozijnen en dakkapel in uitstekende staat

Bron: Bouw & Wonen
Houd je kunststof kozijnen en dakkapel in uitstekende staat
Kunststof kozijnen en dakkapellen staan erom bekend dat ze weinig onderhoud vragen. Je hoeft ze namelijk niet om de zoveel jaar te (laten) schilderen. Een beetje onderhoud is echter noodzakelijk om ze in uitstekende conditie te houden. Anders bestaat de kans dat vuil, zoals groene aanslag en zwarte verwering, permanent wordt en slecht verwijderd kan worden. Het vuil kan in het materiaal trekken waardoor het zelfs na verwijdering zichtbaar blijft. Bovendien is een vies kozijn ook niet echt aantrekkelijk. Wat is er minimaal aan onderhoud nodig?

De juiste montage

De basis moet al goed zijn. Tijdens de montage en andere bouwwerkzaamheden van de kunststof kozijnen en kunststof dakkapel zouden deze idealiter met een folie afgedekt moeten worden als bescherming tegen beschadiging en ongewenste plakresten en ander vuil.

Met een sopje vuil verwijderen

Is er toch wat stof of ander vuil op het kunststof terechtgekomen? Kunststof kozijnen en dakkapellen zijn gelukkig eenvoudig schoon te houden. Met slechts een normaal schoonmaaksopje en doekje krijg je het grootste vuil al van je kozijnen en dakkapellen af. Verwijd daarbij agressieve materialen en schoonmaakmiddelen, zoals een schuurspons, schuurmiddel of ander agressief (auto)reinigingsmiddel of ontvettingsmiddel, zoals afwasmiddel. Ook wasbenzine of spiritus is af te raden, dit kan voor verkleuring zorgen. Verf, kit, gips, kalk, roet en vet zijn gewoon met zeep te verwijderen. Als je dan ook nog meteen de ramen meeneemt met hetzelfde sopje, ziet de aanblik van je huis er ineens weer stralend uit.

De draaiende delen schoonhouden

Vergeet ook de draaiende delen niet. Deze kozijnopeningen zijn aantrekkelijke schuilplaatsen voor spinnen en vuil. Dit kan voor verstoppingen zorgen waardoor water niet goed meer afgevoerd kan worden. Zorg dat de rubbers niet uitdrogen en vet het hang- en sluitwerk ieder jaar in met zuurvrije olie.

Goede kozijnleveranciers hebben een eigen lijn met reinigingsproducten voor kunststof kozijnen. Dit zorgt voor de finishing touch voor je kunststof kozijnen en dakkapel. Op deze manier zorg je ervoor dat je kunststof jarenlang probleemloos meegaat. En door niet in je kozijnen te boren of schroeven voorkom je aantasting van de constructie en roestvorming. Laat je bij twijfel over de montage of het onderhoud altijd adviseren door een expert.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo