Verbouwen

Dakopbouw op een plat dak voor een ruimere woning

Dakkappelen zijn erg populair, we zien steeds vaker dat er in woningen met een aflopend dak een dakkapel wordt geplaatst om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Wat we echter minder vaak zien is dakopbouw woningen met een plat dak. Bij woningen met een plat dak is het mogelijk om een geheel nieuwe verdieping aan de woning toe te voegen. Dit staat in de meeste gevallen gelijk aan 2 of 3 extra kamers en circa 30m2 meer ruimte. Het klinkt misschien als een hele uitdaging om een extra verdieping aan uw woning toe te voegen maar dit kan bijzonder snel gedaan worden en wellicht voordeliger dan u denkt.

Hoe weet ik of het mogelijk is?

Voor het toevoegen van een extra verdieping heeft u een vergunning nodig. Allereest zult u daarom bij de gemeente een aanvraag moeten doen. Om uw kansen te vergroten raden wij aan om eerst in gesprek te gaan met een dakdekkersbedrijf of een aannemer. Zij kunnen u precies vertellen waar de gemeente rekening mee houdt bij het maken van hun beslissing. Mogelijk kunnen zij al een inspectie van uw woning doen om uw kansen in te schatten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u van zoveel mogelijk buren toestemming krijgt om de optopping te plaatsen.

Dakopbouw op een plat dak voor een ruimere woning

Wat zijn de kosten?

Hoewel de kosten van de dakwerken natuurlijk afhankelijk zijn van uw wensen is het al mogelijk om een verdieping aan uw woning toe te voegen vanaf 15.000 euro. Het is dan wel zo dat u alleen de opbouw heeft en de verdere afwerking zelf zal moeten doen. Wanneer u alles uit handen geeft aan een aannemer liggen de kosten meestal tussen de 30.000 en 50.000 euro. De volgende keuzes die u maakt hebben ook effect op de kosten:
  • Zonwering
  • Aantal kamers
  • Ventilatie
  • Gevelbekleding
  • Dakraam
  • Extra badkamer of toilet

U zal hiermee niet alleen extra woonruimte maar ook een forse meerwaarde voor een woning creëren. U moet de kosten die u heeft gemaakt dan ook zien als investering. U zult hier profijt van hebben als u in de toekomst uw woning verkoopt.

Heeft u zelf een plat dak en bent u benieuwd of het mogelijk is voor u om een extra verdieping aan uw woning toe te voegen? Wij raden u aan om eerst in gesprek te gaan met een dakwerker of aannemer en in samenspraak een aanvraag bij de gemeente te doen. U kunt dan ook een offerte aanvragen zodat u weet wat de kosten zullen bedragen.

Ook interessant