Rolluiken op dakvensters gaan de warmte tegen

25 juli 2018 Bron: Velux
Rolluiken op dakvensters gaan de warmte tegen
Tijdens een stevige hittegolf besliste Anne om rolluiken te installeren op de dakvensters van haar slaapkamer. De temperatuur onder het dak werd door de aanhoudende warmte ondraaglijk, een probleem waar nog heel wat andere families mee te maken hebben. Anne is een mama van 5 kinderen. Sinds 2014 woont het gezin in een ruime woning in Vilvoorde. Anne en haar echtgenoot begonnen meteen met enkele renovatiewerken. Ze beslisten hun slaapkamer in te richten op de bovenste verdieping, onder het dak.

De bedoeling was een gezellige en rustgevende ruimte te creëren, maar in de zomer blijkt de situatie al snel minder aangenaam dan voorzien: « Wanneer we ’s avonds de kamer binnenkomen voelen we de warmte meteen. Tijdens écht warme dagen is het natuurlijk nog moeilijker », vertelt Anne. Daarom ging ze op zoek naar een oplossing om de temperatuur in de slaapkamer te verminderen. Voor haar waren de rolluiken van VELUX de ideale oplossing. Ze functioneren als een schild en verminderen de binnenkomende warmte in de ruimte met maar liefst 90%.
Voor de plaatsing van de rolluiken spendeerde Anne in de zomer het liefst zo weinig mogelijk tijd in de kamer: « Ik heb de gewoonte om in alle rust te werken in mijn kamer, maar in de zomer werd dit door de hoge binnentemperaturen onmogelijk. Ik had eigenlijk geen andere keuze dan in de living te werken. ». 

Rolluiken op dakvensters gaan de warmte tegen

Eens de beslissing was genomen, ging alles heel snel. De rolluiken werden in de week van 19 juni geïnstalleerd. De timing was perfect, gezien de hittegolf die België op dat moment in de ban hield. De kinderen, zeer geïnteresseerd in elke stap van de renovatie, woonden vol verwondering de plaatsing van de rolluiken bij. De installateurplaatsten een rolluik op zonne-energie op de twee dakramen van de kamer. « Het is geweldig, ik wil ook graag rolluiken op mijn kamer zodat het minder warm wordt » vertrouwde oudste dochter Kato (12 jaar) de installateur toe. De installatie van de rolluiken op zonne-energie gebeurt rechtstreeks langs de buitenkant en vraagt geen enkele ingreep aan de binnenkant.

Rolluiken op dakvensters gaan de warmte tegen

Minder dan twee uur later waren de rolluiken geplaatst. Het verschil tussen voor en na liet niet lang op zich wachten. Al de eerste nacht voelden Anne en haar echtgenoot het verschil. « Vandaag is onze kamer veel frisser. We hebben niet meer het gevoel dat de warmte ons overvalt als we er binnenkomen. Het INTEGRA® systeem voor zonne-energie is zeer praktisch. Dankzij een afstandsbediening kunnen we de rolluiken vanuit ons bed openen en sluiten. De kinderen zijn ook heel tevreden; ze kruipen geregeld in het bed om dicht bij ons te zijn. »

Wist u dat?

Indien u dakvensters heeft, houdt u best de zonnestralen tegen voordat ze het venster bereiken; dit kan met een rolluik of een buitenste zonnescherm. Eénmaal de zonnestralen het glas hebben geraakt, komt de warmte binnen. Een binnengordijn sluiten helpt dus niet om de woning koel te houden, aangezien de warmte al binnen is via het glas. Daarom is het belangrijk om de warmte langs de buitenkant tegen te houden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo