Dakkapel versus dakraam: wat gaat het worden?

20 mei 2019 Bron: Bouw & Wonen
Dakkapel versus dakraam: wat gaat het worden?
Een goed dak op je huis is geen overbodige luxe! Als je eenmaal met je dak aan de slag gaat, zijn er een hoop beslissingen die gemaakt kunnen worden. Het is vaak het moment om van dat kleine dakraampje iets mooiers te maken. Ga je voor een dakkapel of een dakraam? Wat is beter? Wij hebben een aantal voor- en nadelen van beiden opgezocht en hopelijk helpt dat jou met een keuze te maken.

Dakkapel

Een dakkapel heeft veel voordelen. Ten eerste creëert een dakkapel meer loopruimte op je zolder. Daarmee zorg je ook weer voor extra woonoppervlak in je huis. Dit vergroot de waarde van je huis, handig voor als je je huis ooit wilt verkopen. Zoals met elk raam zorgt een dakkapel voor wat zonnestralen op je donkere zolder, logisch, maar toch belangrijk om te melden als voordeel. Als je een kleine zolder hebt, zorgt de lichtinval ervoor dat de zolder groter lijkt dan dat deze in werkelijkheid is. Kijkt je huis uit op een weiland, stad of een ander mooi uitzicht? Met een dakkapel kan je lekker je luie stoel voor je prachtige uitzicht zetten en genieten. Al bijna overtuigd? Het is wel zo eerlijk om ook wat nadelen op te noemen, zodat je een goede pros and cons lijst hebt.

Het aanschaffen van een dakkapel is een flinke investering. Je moet er goed over nadenken of je dat geld er voor over hebt. Daarnaast betekent een dakkapel ook: extra onderhoud. Maar dan ligt het er natuurlijk helemaal aan of je kiest voor een kunststof dakkapel of een houten dakkapel. Een kunststof dakkapel heeft minder onderhoud nodig, dus dat scheelt dan weer in kosten en moeite.

Dakraam

Heb jij aan het kortste eindje getrokken en moet jij op zolder slapen? Het is in de zomer vaak de warmste plek en in de winter de koudste plek in huis. Maar onder een dakraam kan jij als enige onder de sterren slapen. Dat is niet verkeerd, toch? Ook zorgt een dakraam voor meer licht dan een dakkapel omdat het zonlicht schuin naar binnen valt. Het plaatsen van een dakraam is ook wat goedkoper en zorgt voor een minder ingrijpende verbouwing dan een dakkapel. Als jij goed op de centen moet letten, maar toch extra licht op zolder wil, dan is een dakraam een goede oplossing. Dat is wel zo fijn voor de portemonnee.

Zo, als het goed is heb jij nu een goed beeld over beide opties en trekt de ene je meer aan dan de andere. Weer een punt van je verbouwing to-do list die je kan doorstrepen!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo