Een kunststof dakkapel is duurzaam

12 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
Een kunststof dakkapel is duurzaam
Veel mensen die er aan denken om een dakkapel toe te voegen aan hun huis willen graag hebben dat ze daarbij kunnen rekenen op een zo duurzaam mogelijk exemplaar. Geldt dit ook voor jou? In dat geval is de kans zeer groot dat je daarvoor zal kijken in de richting van een kunststof dakkapel. Ondanks het feit dat ook een houten dakkapel bijvoorbeeld best duurzaam kan zijn moet het gezegd dat je in de praktijk toch goed met bepaalde factoren rekening zal moeten houden. Doe je dat niet? Dan is de kans zeer groot dat het duurzame aspect van je houten dakkapel uiteindelijk stevig tegen zal vallen. De keuze voor een kunststof dakkapel lijkt bij een hoge mate aan vereiste duurzaamheid dus voor de hand liggend te zijn. Wil jij hier graag alles over te weten komen? Lees dan snel de informatie door op deze pagina!

De duurzaamheid van een kunststof dakkapel in de basis

In eerste instantie stellen veel mensen zich toch wel de nodige vragen bij het duurzame karakter van een kunststof dakkapel. Het is namelijk zo dat er voor de productie van een dergelijke dakkapel steeds een bepaalde hoeveelheid aan CO2 uitstoot wordt gerealiseerd. Dat is uiteraard correct, maar op dit vlak scoort een kunststof dakkapel niet noodzakelijkerwijs slechter in vergelijking met een houten dakkapel. Deze laatste moet namelijk ook worden gekapt, verwerkt en getransporteerd. In de basis hoeft de duurzaamheid van een kunststof dakkapel dan ook absoluut geen grote verschillen te vertonen ten opzichte van een houten dakkapel. Dit maakt beide opties het overwegen waard voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame oplossing voor het plaatsen van een dakkapel bij hun woning.

Buiten bovenstaande is het wel zo dat je bij een kunststof dakkapel kan rekenen op het voordeel dat het materiaal over een uitstekende duurzaamheid beschikt. Ze gaat dan ook bijzonder lang mee, tot wel 50 jaar! Dat is niet alles. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een kunststof dakkapel uit zichzelf over een prima isolerende factor beschikt. Tel daar ook nog eens bij op dat een kunststof dakkapel uiteindelijk ook kan worden gerecycleerd en het mag duidelijk zijn dat er van duurzame eigenschappen absoluut sprake is.

Hoeveel kost een kunststof dakkapel duurzaam realiseren?

De keuze voor een kunststof dakkapel is er in de praktijk altijd eentje waar je gedurende een lange tijd van zal kunnen genieten. Belangrijk om bij stil te blijven staan is wel dat een kunststof dakkapel op twee verschillende manieren kan worden gerealiseerd. Dit betekent in de praktijk dat je een keuze zal moeten maken tussen:

  • Een prefab kunststof dakkapel;
  • Een kunststof dakkapel welke op maat wordt gemaakt;

De kostprijs tussen de verschillende vormen van een kunststof dakkapel kan behoorlijk oplopen. Een prefab dakkapel wordt in haar totaliteit van de fabriek naar de locatie gebracht waar ze moet worden gemonteerd. Dat zorgt er voor dat er heel wat minder arbeidskosten mee gepaard gaan. Daar staat echter tegenover dat een prefab kunststof dakkapel niet kan worden aangepast aan je persoonlijke eisen en verwachtingen. Wil je dus met andere woorden een echt unieke kunststof dakkapel op je woning plaatsen? In dat geval is het steeds van belang om daarvoor te kijken in de richting van een kunststof dakkapel op maat.

Type dakkapelGemiddelde kostprijs
Kunststof dakkapel duurzaam (prefab)Vanaf gemiddeld 2.800 euro
Kunststof dakkapel duurzaam (maatwerk)Vanaf gemiddeld 3.350 euro

In de bovenstaande prijzen zijn zowel de BTW als de plaatsingskosten inbegrepen. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een vakman jouw kunststof dakkapel te laten plaatsen moet je er wel rekening mee houden dat er mogelijks nog extra voorrijkosten worden aangerekend. Hoeveel deze kosten precies zullen bedragen is steeds afhankelijk van de vakman waar je een beroep op doet en de plaats waar deze woonachtig is. Ook op dit vlak kan je het duurzame aspect van de realisatie van een kunststof dakkapel overigens laten primeren. Er voor kiezen om een dakdekkersbedrijf uit de buurt onder de arm te nemen is dan ook altijd een goed idee.

Een duurzame kunststof dakkapel plaatsen? Denk ook aan de vakman!

Duurzaamheid uit zich op tal van verschillende manieren. In eerste instantie is er natuurlijk de duurzaamheid van de gebruikte materialen in een dakkapel. Dat is echter niet alles. Het is namelijk eveneens zo dat er gekeken dient te worden naar de persoon of partij die de dakkapel gaat plaatsen. Je kan er voor kiezen om hiervoor een groot bedrijf in te schakelen welke een aanzienlijke afstand moet afleggen tot je woning, maar dat is in de praktijk niet zo interessant. Beter is het dan ook om te kiezen voor een vakman uit de buurt. Op deze manier kan je niet alleen de voorrijkosten drukken, daarnaast zorg je er tegelijkertijd ook nog eens voor dat het duurzame karakter van je kunststof dakkapel een extra duwtje in de rug krijgt!

Dakwerker nodig in Belgie? Vergelijk dan lokale vakmannen voor je dakwerken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo