Inbouwkasten

5 tips om optimaal van je zolder gebruik te maken

5 tips om optimaal van je zolder gebruik te maken
Bijna iedere woning heeft wel een zolderruimte; gebruikt of ongebruikt. Heb jij jouw zolderruimte nog niet omgetoverd tot een bruikbare ruimte, dan heb je alle mogelijkheden om wat extra leefruimte aan je woning toe te voegen. Zo kun je die zolderruimte omtoveren tot opbergruimte, speelruimte, wasruimte of zelfs als extra slaapkamer. Maar wat kun je allemaal doen om deze zolderruimte zo optimaal mogelijk te benutten? We geven je een aantal praktische tips.

1. De trap

Om te beginnen is niet iedere zolderruimte vanaf het begin toegankelijk. Zonder een goede trap blijft de ruimte vaak ongebruikt. Laat een houten zoldertrap via Houtenladders.nl plaatsen zodat zowel jij als anderen in de woning veilige toegang hebben tot de zolderruimte. Je kunt natuurlijk alle kanten op bij het kiezen van trappen; een speciale inklapbare zoldertrap neemt bijvoorbeeld weinig ruimte in beslag, of een mooie vaste houten zoldertrap kan een ruimte ontzettend veel sfeer geven. Welke trap je ook kiest: het is de eerste stap richting een bruikbare zolder!

2. Installeer ramen

Heeft de zolder potentie maar ontbreekt het aan ruimte en licht? Laat dan een aantal (dak)ramen plaatsen zodat er voldoende licht naar binnen kan vallen. Wil je meer ruimte creëren? Dan kun je een dakkapel laten installeren zodat je niet alleen licht maar ook meer beweegruimte creëert. Hoe meer licht en ruimte je in de zolderkamer neer kunt zetten, hoe meer functies de zolder uiteindelijk kan hebben.

3. De isolatie aanpakken

Wanneer het wat kouder is in Nederland kan vooral de zolder erg fris of zelfs koud aanvoelen. Je zit nu eenmaal helemaal aan de bovenkant van het huis, en hoewel de warmte naar boven stijgt blijft het niet altijd lang genoeg hangen om de zolder te verwarmen. Laat je zolder dus goed isoleren zodat alle warmte die je beneden creëert lekker in deze ruimte blijft hangen.

4. Voorzien van verlichting

Nu dat zowel de temperatuur als de hoeveelheid natuurlijk licht geregeld zijn, is het tijd om de kunstmatige verlichting toe te voegen. Afhankelijk van de functie van jouw zolderkamer vind je verlichting die perfect bij de zolder past. Gebruik je het bijvoorbeeld als werkruimte, dan is functionele taakverlichting erg belangrijk. Wordt de zolder ingezet als extra slaapkamer, dan is één bron aan functionele verlichting en vooral sfeerverlichting wat je zoekt.

5. Meubelstukken inbouwen

Veel zolderruimtes in Nederland hebben een schuin aflopend dak, en dit betekent dat er best wat ruimte verloren gaat. Je kunt deze ruimte daarentegen wel benutten door er bijvoorbeeld een inbouwkast in te plaatsen, of zelfs een uitschuifbaar bed. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte!

Ook interessant