Woonprojecten

Voormalig Gesù-klooster krijgt met Royal Botanic uiterst duurzame herbestemming

Voormalig Gesù-klooster krijgt met Royal Botanic uiterst duurzame herbestemming
VDD Project Development
De iconische maar verwaarloosde Gesù-site in het historische Brusselse stadscentrum krijgt na 40 jaar een nieuwe en duurzame herbestemming. Na jaren van leegstand onthulden ontwikkelaars VDD Project Development en REDET en hospitalityconcept YUST de plannen van hun vernieuwend herbestemmingsproject ‘Royal Botanic’. In de loop van 2026 zullen 57 traditionele appartementen, het eerste Brusselse YUST-hotel met 90 bijhorende co-livingappartementen en horeca worden opgeleverd. “De hele site wordt volledig gasloos”, klinkt het bij VDD Project Development en REDET. Burgemeester Kir en Brussels staatssecretaris Persoons sloopten de eerste muur van het klooster en gaven zo het startschot van de werken.

Louis Claes van YUST, Johan Vandendriessche van VDD Project Development, Burgemeester Emr Kir, Brussels staatssecretaris Ans Persoons en Jo Gielen van REDET.

Het voormalige jezuïetenklooster kent een boeiende geschiedenis die teruggaat tot 1856, toen de jezuïeten de site aankochten en plannen opstelden voor een neo-Gotisch project met een residentie en kerk. Hoewel het bestaande klooster in 1928 werd opgebouwd, vond de kerk haar finale vorm pas in 1939 na een uitbreiding aan de zijde van de Koningsstraat in de toen zeer populaire art-deco stijl. Na het vertrek van de jezuïeten in 1977 werd de site overgelaten aan verloedering en werd er tevergeefs gezocht naar een nieuwe toekomst voor dit Brusselse erfgoed. ​


Een baanbrekend totaalproject hertekent de site én de ruime omgeving

Ontwikkelaars VDD Project Development en REDET kochten de site van het verwaarloosde klooster in 2019 en blazen de historische site nu een nieuw leven in onder de nieuwe naam “Royal Botanic”. De site wordt, in samenwerking met de Brusselse architecten van DDS+, getransformeerd tot een innovatief, gemengd project van 15.000 m² met residentiële, horeca- en commerciële functies die worden verdeeld over 3 verschillende gebouwen die verbonden worden door een royale binnentuin.

In het hoekvolume aan de Koningsstraat, met o.a. het gerestaureerde, neoclassicistische gebouw, en een nieuwbouw in de Staartsterstraat aan de achterzijde van de site worden in totaal 57 appartementen gerealiseerd, met variërende oppervlaktes van 60 tot 150 m². Het voormalige kloostergebouw in de Dwarsstraat werd door het ontwikkelaarsteam overgedragen aan YUST.

Het unieke YUST-concept, met bewezen succesprojecten in Antwerpen en Luik, zal net zoals in de andere steden hun unieke mix van korte en lange verblijven aanbieden in combinatie met een restaurant, een bar, vergaderzalen en co-working spaces. YUST's aanbod heeft als doel om het gevoel van verbondenheid tussen bewoners en gasten te bevorderen, waardoor het concept van urban living in Brussel opnieuw wordt gedefinieerd. Naast de horecafaciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes op het gelijkvloers, worden op de bovenverdiepingen 49 hostel- en hotelkamers en 90 co-living appartementen geïntegreerd.

Realis

Volledig gasloos

De ontwikkelaars zetten in op maximale duurzaamheid. Het project weert fossiele brandstoffen (géén gas) en zet maximaal in op duurzame installaties zoals individuele warmtepompen en zonnepanelen waardoor het energieverbruik tot een absoluut minimum wordt beperkt. Met de aanleg van de nieuwe binnentuin wordt een groene en aangename omgeving gecreëerd voor de diverse gebruikers van de site.

Het nieuwe Royal Botanic geeft zo niet alleen een nieuwe bestemming aan de verwaarloosde site, maar ontwikkelt zich ook tot een dynamische en levendige hotspot en een katalysator voor de reeds florerende buurt.

VDD Project Development

“Royal Botanic is niet zomaar een vastgoedproject. Het is een eerbetoon aan het rijke erfgoedkarakter van de site dat onze toewijding belichaamt om een bruisende, duurzame en levendige omgeving te creëren. Het nieuwe Royal Botanic is een krachtig symbool van vernieuwing waarbij we niet alleen een nieuwe toekomst geven aan de verloederde maar ook een positieve en blijvende impact hebben op de omgeving en Brussel.”

Ontwikkelaars VDD Project Development & REDET


"We staan te popelen om nieuw leven te blazen in het voormalige jezuïtenklooster. Met YUST streven we niet alleen naar het succes van Royal Botanic, maar willen we bovendien een sociale katalysator zijn voor de hele wijk. Deze locatie moet uitgroeien tot een bruisende ontmoetingsplaats voor evenementen, kunst, cultuur, reizen en food. Met YUST Brussel voegen we officieel een veelbelovende locatie toe aan onze expansie in België."

Louis Claes, General Manager, YUST Group


Zo ziet de site er vandaag uit.

"Met een verscheidenheid aan functies, wordt een solide basis gelegd voor het ambitieuze Royal Botanic-project. Het project voegt aanzienlijke waarde toe aan onze gemeente door het harmonieuze samenspel van appartementen, een hotel, winkels, horeca, het behoud van erfgoed en moderne architectuur. Het eindresultaat zal ongetwijfeld alle verwachtingen overtroffen, en als een feniks zal de Gesù-site uit haar as herrijzen tot het verbluffende Royal Botanic!”

Emir Kir, burgemeester Sint-Joost-Ten-Node


“We zijn opgelucht dat deze oude en bekende stadskanker binnenkort tot het verleden behoort. Zo krijgt deze ‘dode hoek’ aan het begin van de Haachtsesteenweg een tweede leven. Met de Kruidtuin naast de deur en een goede verbinding tot het centrum en de Noordwijk heeft de site heel wat troeven. Het enige wat nu nog ontbreekt is de herontwikkeling van de kerk op de site. Nu die te koop staat, hopen we dat ook daar snel op goed nieuws voor de toekomst.”

Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed


Werkzaamheden gestart

Naast het onthullen van de plannen werd ook het startschot gegeven van de werkzaamheden. Burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node Emir Kir en Brussels Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons sloopten samen de eerste muur. De oplevering van het Royal Botanic project wordt verwacht voor de eerste helft van 2026.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie terugvinden op de websites www.royalbotanic.brussels en www.realis.be/nl/projecten/yust-brussels.

Ook interessant