Woonprojecten

Schoolsite in Koksijde krijgt nieuwe bestemming met duurzaam woonproject

Schoolsite in Koksijde krijgt nieuwe bestemming met duurzaam woonproject
De schoolsite van ‘De Ark’ in de Albert Bliecklaan krijgt weldra een nieuwe bestemming. Zodra de leerlingen, leraars en schooldirectie van de vrije basisschool hun intrek nemen in de gloednieuwe school in de Helvetiastraat, starten in de Albert Bliecklaan de werken aan het nieuwe woonproject ‘Dune’. Concreet komen er 27 duurzame en luxueuze villa-appartementen die perfect aansluiten bij de omliggende residentiële wijk. Het gaat om een unieke samenwerking tussen de vrije basisschool en RAAK Invest. “Aan de ene kant dragen we bij aan de versnelde heropbouw van de verouderde schoolinfrastructuur, aan de andere kant realiseren we extra kwalitatieve huisvesting”, luidt het.

duurzaam woonproject Dune in Koksijde
Bij de start van het schooljaar, in september 2022, legden leerlingen van drie kleuterklasjes en zes lagere schoolklassen nog de symbolische eerste stenen van hun gloednieuwe school in de Helvetiastraat in Koksijde-Dorp. Zoals de werken vandaag vlotten, zullen de kinderen, leraars en schooldirectie dit najaar alle materiaal en administratie kunnen verhuizen naar hun nieuwe, veilige thuishaven. Wanneer enkele dagen later de directeur van ‘De Ark’ de deur van de oude afdeling in de Albert Bliecklaan definitief achter zich dichttrekt, starten op de site de eerste werken voor het nieuwe woonproject ‘Dune’.

Concreet omvat het nieuwbouwproject 27 villa-appartementen met twee of drie ruime slaapkamers, verdeeld over drie residenties. De oppervlakte van de appartementen varieert van 97 tot 130 vierkante meter. Alle woningen zijn voorzien van grote, brede leefterrassen van 23 tot 89 vierkante meter. Daarnaast voorziet projectontwikkelaar RAAK Invest een gemeenschappelijke kelder, met onder andere ruimte voor 22 parkeerboxen, zes parkeerplaatsen en 27 bergingen. Voor bezoekers zijn bovengronds twee parkeerplaatsen en een aantal fietsparkeerplaatsen voorzien. Zo blijft de parkeerdruk in de buurt laag.

“Alle nodige vergunningen zijn in orde gebracht en de verkoop van de nieuwe villa-appartementen is inmiddels gestart. Die zullen qua uitzicht perfect passen in de bestaande residentiële wijk, op een steenworp van het strand. Bij de gelijkvloerse appartementen horen overigens ook privétuinen, waardoor ze het groene karakter van de buurt én de woonbeleving versterken.”

Johan Heemeryck, bestuurder van projectontwikkelaar RAAK Invest


duurzaam woonproject Dune in Koksijde

Duurzaam en luxueus

De ervaren Roeselaarse projectontwikkelaar Steenoven zal de bouw en de verkoop van het woonproject coördineren. ‘Dune’ zal worden opgebouwd met duurzame materialen. Er worden ook zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming voorzien, zodat alle villa-appartementen Bijna Energieneutraal (BEN) zijn (E30).
​​
​Het ontwerp van ‘Dune’ is van de hand van PVL Architecten uit Koksijde. Zij bedachten onder meer een geschakelde structuur voor de terrassen van de villa-appartementen, zodat elke bewoner van zijn privacy kan genieten. De grote glazen hoekramen versterken dan weer het gevoel van ruimte en bieden een maximum aan lichtinval. Daarnaast is er voor een lichte gevelsteen gekozen, die doet denken aan de kleur van duinen en zo het kustgevoel extra in de verf zet. Dat wordt doorgetrokken in de tuinen, met o.a. een glooiende duinenvegetatie. De naam ‘Dune’, uitgesproken op z’n West-Vlaams, is dan ook niet toevallig gekozen.

De villa-appartmenten kennen allemaal een luxueuze afwerking. Daarmee mikt RAAK Invest vooral op inwoners van Koksijde én tweedeverblijvers die op zoek zijn naar luxueus wooncomfort en rust.

Unieke samenwerking

Uiteindelijk gaat het om een unieke samenwerking tussen RAAK Invest, Alheembouw en vzw Patrimonium Onderwijs Decanale Werken Diksmuide-Veurne.

“‘De Ark’ was al enige tijd op zoek naar extra financiële middelen om de verouderde schoolinfrastructuur vlot en versneld herop te bouwen. Dankzij deze samenwerking konden we voor een win-winsituatie zorgen. ‘De Ark’ kan straks op één site ten volle genieten van een moderne, nieuwe school met alle nodige voorzieningen die het kan wensen. Wij kunnen op de site die vrijkomt een nieuw residentieel project ontwikkelen, waarbij we voor extra kwalitatieve huisvesting voor de regio zorgen.”

Tom Hallaert, directeur ontwikkeling van RAAK Invest


duurzaam woonproject Dune in Koksijde

Eerste bewoners najaar 2026

De prijzen van de villa-appartementen van ‘Dune’ starten vanaf 499.000 euro (excl. kosten). De eerste werken aan het project zijn momenteel gepland in januari 2024 en zullen goed 2,5 jaar in beslag nemen. In de komende maanden worden de buurtbewoners tijdig verwittigd over de precieze start van de werken. Als alles goed gaat, nemen de eerste bewoners hun intrek in het najaar van 2026.

Meer info op: www.dune-koksijde.be