Vastgoed

Vlaming koopt woning met onvoldoende kennis en 62% ervaart problemen

Vlaming koopt woning met onvoldoende kennis en 62% ervaart problemen
Ruim 6 op de 10 Belgen die recent een woning kochten, hebben bij en na die aankoop fundamentele stress of problemen ervaren. Dat blijkt uit de eerste Grote Bouw & Vastgoed Enquête1 van immoFILTER.be, de startup die onlangs zijn communityplaftorm lanceerde om alle mogelijke bouwprofessionals en consumenten te verenigen. Uit het onderzoek bij meer dan 1.000 kopers en (ver)bouwers, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau BUFFL blijkt ook dat de Vlaming zelf onvoldoende kennis heeft om een woning correct te beoordelen. Bovendien weet men niet dat architecten en aannemers hem of haar kunnen bijstaan met technisch advies bij een huisbezoek.

Vlaming koopt woning met onvoldoende kennis en 62% ervaart fundamentele problemen
“Met stip op 1 in de lijst met ervaren problemen: gebreken aan de woning die achteraf opduiken. Maar liefst de helft van kopers die problemen hebben ervaren, spreken over een vochtprobleem, bouwovertreding, defect dak of gelijkaardig probleem. En ruim een kwart heeft de verbouwingskosten verkeerd ingeschat. Daarnaast zijn er ook een heel aantal niet-gebouwgerelateerde problemen: onvoorziene bank- of notariskosten (34%) en problemen bij de overdracht (16%) en contractuele issues (15%).

73% weet niet dat expert mee kan op huisbezoek

Het risico op verborgen gebreken en extra verbouwingskosten kan je sterk verlagen door een architect of aannemer mee te nemen op huisbezoek, maar slechts 15% doet dat ook. Bijna alle (99%) Belgen die op zoek zijn naar een woning zijn overtuigd van de meerwaarde die zo’n expert kan bieden en de overgrote meerderheid (83%) is bovendien bereid daarvoor te betalen. Maar 73% van de immozoekers weet niet eens dat architecten mee kúnnen gaan.

“Het is dus in de eerste plaats een probleem van onwetendheid”, zegt Lukas Vanreusel, oprichter van immoFILTER.be. “Maar liefst 86% van de kopers geeft aan zelf niet over voldoende kennis te beschikken om een woning correct te beoordelen. En dus bezoeken ze de woning met hun ouders - bij de 25- tot 34-jarigen loopt dat zelfs op tot 75%. Maar dat zijn natuurlijk meestal ook geen experts. En dus verhoogt het risico op problemen na de aankoop en komt 28% zelfs tot de vaststelling dat ze te veel betaald hebben. Allemaal risico’s die ze drastisch hadden kunnen verkleinen door een architect of aannemer onder de arm te nemen.”

immoFILTER.be lanceert tools om kopers geld, tijd en stress te besparen

“We kunnen op basis van dit onderzoek stellen dat veel Vlamingen dé aankoop van hun leven doen zonder al te veel technische kennis of inzicht”, zegt Lukas Vanreusel. “Zowel ik als verschillende collega’s hebben trouwens gelijkaardige problemen meegemaakt. Via initiatieven zoals dit onderzoek diepen we die kennis uit en weten we precies waar de consument mee worstelt. Die inzichten verwerken we tot concrete tools en informatie op immoFILTER.be die hun helpen om hun droomhuis te kopen of verbouwen met zo weinig mogelijk stress en geld- en tijdverlies. Een zeer concreet voorbeeld is onze zoekfunctie waarmee je specifiek architecten vindt die mee kunnen gaan op huisbezoek – vaak voor minder dan 100 euro – en je technisch advies geven.

Bovendien vinden mensen op ons platform binnenkort ook andere types experts die hen kunnen helpen om ook op andere vlakken zorgeloos te kopen, zoals vastgoedadvocaten (contractbreuk) en financieel adviseurs (onvoorziene kosten). We delen ook zelf kennis en inzichten, bijvoorbeeld via verschillende interactieve webinars voor zowel de consument als de professional. En onze mobiele huisbezoekrapport-tool helpt je als consument bij de voorbereiding van je aankoop doorheen het hele aankoopproces. Deze inzichten zijn bovendien allemaal gratis en zijn – in lijn met onze onafhankelijke rol – niet commercieel gekleurd.”

Het onderzoek bevestigt ook de bredere vaststelling dat veel mensen moeilijk hun weg vinden in het bouw- of verbouwproces. De missie van immoFILTER.be is die onduidelijkheid in de sector zo veel mogelijk weg te werken door vraag en aanbod samen te brengen. En dat niet enkel op het vlak van woningaankoop, maar ook op het vlak van bouwen en verbouwen. In deze digitale community kunnen professionals in en rondom de bouwsector – aannemers, architecten, makelaars, vaklui, advocaten, kredietinstellingen, groothandelaars, detaillisten, … – zich op een aantrekkelijke manier zichtbaar en vindbaar maken voor het grote publiek. Lukas Vanreusel: “We nodigen hen dus uit dat te doen. Zo beschikt de consument over alle kennis om de juiste keuze te maken en trekken de professionals zelf extra projectaanvragen aan. Een pure win-win voor de hele bouwcommunity die wij met onze innovatieve oplossing – een echte primeur voor de sector – maximaal willen faciliteren.”

Ook interessant