Vastgoed

Vette jaren zijn voorbij voor woningcorporaties

De vette jaren zijn voorbij voor de woningcorporaties. Dat zegt voorzitter Marc Calon van branchevereniging Aedes. Kon het in de voorgaande jaren vaak niet op voor de corporaties, nu zijn de omstandigheden geheel anders.
Zo hebben de corporaties last van stijgende kosten, maar is ook de maximale huurverhoging al jaren niet hoger dan het inflatiepercentage. De corporaties zien hierdoor hun netto-inkomsten soms sterk teruglopen. Ook kunnen de corporaties door de crisis minder huizen verkopen aan zittende huurders. Daar komt bij dat hun belastingafdracht ook stijgende is.

Sinds 2006 betalen corporaties vennootschapsbelasting. Dat is nu zo`n 200 miljoen euro op jaarbasis, maar dit moet toenemen tot 500 miljoen euro. Ook heeft de overheid ondanks de verzelfstandiging van de corporaties nog een flinke vinger in de pap op huurbeleid. De corporaties willen echter juist het huurbeleid aanpakken om hun toekomst veilig te stellen. Te denken valt aan gedifferentieerde huren en verhogingen boven het inflatiepercentage waar mogelijk.

Gebaseerd op: Ondernemen!

Ook interessant