Vastgoed

Huurders blij met schuldbemiddeling van woningcorporaties

De financiële ruimte in het huishoudboekje van het gemiddelde Nederlandse huishouden is krapper geworden, met name bij de lagere inkomens en daarmee indirect bij huurders (van een woning) is dit het geval. Momenteel geeft 1 op de 10 huurders aan niet meer rond te kunnen komen van het huidige inkomen, daarnaast zegt ruim een kwart (27%) momenteel ‘nog maar net rond te komen’.

Het is daarmee een gerechtvaardigde keuze van steeds meer woningcorporaties om op financieel vlak ‘achter de voordeur te kijken’ om zodoende huurders bij te staan met schuldbemiddeling in het geval van (huur)betalingsachterstanden. Dit met o.a. als doel het aantal huisuitzettingen te verminderen.
Huurders die hulp of financiële begeleiding hebben (gehad) van hun corporatie oordelen hier zeer positief over: 8 van de 10 van deze huurders is blij met deze handreiking van hun woningverhuurder. Deze uitkomsten wijzen op een aanzienlijk maatschappelijk effect/rendement gecreëerd door corporaties die er voor kiezen zich actief bezig te houden met deze problematiek.

Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy - Business Unit Corporaties, onder bijna 900 huurders van woningcorporaties.

Gemiddelde huurder voorstander van financiële hulp/begeleiding van woningcorporaties Bijna de helft van de huurders (45%) vindt het een (hele) goede zaak dat corporaties ‘achter de voordeur kijken’ bij hun huurders door het aanbieden van financiële hulp/begeleiding. Slechts een zeer beperkt deel van de huurders (5%) vindt dat corporaties zich hier niet mee zouden mogen bemoeien. Zij vinden dit: ‘geen taak van een woningcorporatie’, ‘willen het wegwerken van schulden zelfstandig oplossen’ of vinden dat een corporatie alleen hulp mag bieden ‘als de situatie heel erg is’.

Bekeken vanuit alle sociaal demografische en sociaal economische subgroepen oordelen huurders positief over corporaties die dergelijke hulp of begeleiding aanbieden. De hoge inkomens en hoger opgeleide huurders zijn het meest positief.

Men is niet alleen positief over corporaties die dergelijke hulp of begeleiding bieden; men staat er ook in grote mate voor open geholpen te worden door de eigen corporatie wanneer men zelf in financiële problemen zou komen als gevolg van huurachterstanden. Slechts 8% van de huurders zou geen hulp of begeleiding willen van de corporatie. Voorgaande lijkt de keuze van corporaties, die hier bewust beleid op voeren, te rechtvaardigen.

Huurders met financiële problemen: blij met de hulp van hun woningcorporatie Huurders die zelf hulp of begeleiding hebben (gehad) van hun corporatie bij het wegwerken van hun (huur)schulden/betalingsachterstanden, zijn hier zeer over te spreken. Bijna acht van de tien van deze huurders (79%) oordeelt positief over de rol van de corporatie in deze: ‘het heeft huisuitzetting voorkomen’, ‘het gaf rust’ en ‘het heeft grotere schuldopbouw voorkomen’ zijn de meest gehoorde argumenten. Ook deze uitkomsten wijzen op een aanzienlijk maatschappelijk effect/rendement gecreëerd door corporaties die er voor kiezen zich actief bezig te houden met deze problematiek. En het lijkt erop dat dergelijke hulp in toenemende mate aan belang zal gaan winnen: momenteel geeft één op de tien huurders namelijk aan niet meer rond te kunnen komen van hun inkomen. Daarnaast zegt ruim een kwart (27%) ‘maar net rond te komen’.

Bij bijna drie op de tien huurders die (ooit) een huurachterstand heeft gehad (27%), heeft de corporatie hulp of begeleiding aangeboden bij het wegwerken van deze achterstand. Eén op de tien huurders heeft geen hulp gehad, maar had dit wel graag gewild. Reden van huurders om de uitgestoken hand van corporaties niet te (willen) grijpen, is met name ‘dat men het zelf wil oplossen’.

Het zijn verrassend genoeg niet per se alleen huurders met een relatief laag inkomen bij wie de huurachterstand oploopt. Het zijn met name huishoudens met kinderen (en dan met name de eenoudergezinnen), die niet in de lage inkomensgroep vallen, die relatief vaak te maken hebben met huurachterstanden.