Nieuwbouw

Corporaties redden bouwprojecten van bouwbedrijven

Diverse woningcorporaties hebben woningbouwprojecten gered door deze over te nemen van bouwbedrijven. Een onderzoek van Stec Groep heeft dit aangetoond. Zowel in 2009 als in 2010 was deze tendens waar te nemen. In 2009 nam 50% van de ruim 400 Nederlandse woningcorporaties woningen over van bouwbedrijven, gevolgd door 43% in 2010.

Voor de bouwbedrijven biedt de overname van projecten door corporaties een geruststelling voor de toekomst. De verkoop aan corporaties is voor hen vaak nodig om voldoende afnamegarantie te hebben om door te kunnen bouwen binnen de projecten. Volgens Felix Sevenheck, adviseur bij de Stee Groep, zijn de corporaties in de meeste gevallen zelf benaderd door de bouwbedrijven om projecten over te nemen. Hoeveel woningen er in totaal zijn overgenomen is niet bekend.

Hoewel de corporaties van andere partijen projecten overnamen, betekent dit niet dat zij zelf geen problemen hadden met de afzet. Bij 35% van de opgeleverde koopwoningen bleek er sprake te zijn van leegstand. 20% van de corporaties maakte verlies op de verkopen, meer dan 50% had geen winst en 10% behaalde een resultaat van 10.000 of meer. 15% hiervan hield onder de streep 20.000 euro over.

Gebaseerd op: Cobouw