Duurzaam Bouwen

Verstrekking van energielabel bij verkoop

Bij verkoop van een gebouw zal de verkoper een geldig energielabel moeten overhandigen aan de koper. Deze regel gold al, maar met de invoering van de herziene richtlijn zal de notaris het transport uitstellen totdat de koper een energielabel heeft ontvangen, als onverhoopt het label ontbreekt. Het energielabel wordt één van de documenten die aanwezig moeten zijn op het moment van transport. De notaris ziet toe op de aanwezigheid van deze documenten. In de praktijk zal het daarom niet hoeven te gebeuren dat het label ontbreekt bij het transport. Het is te verwachten dat de in te voeren maatregel de verkoper zo nodig voldoende zal stimuleren om een energielabel te laten opstellen. De invoering van deze maatregel zal naar verwachting leiden tot uitvoerige communicatie door notariaat, makelaardij, adviseurs en overheid over de noodzakelijke aanwezigheid van het energielabel bij het transport. Met het notariaat en de makelaarsbranche zijn afspraken gemaakt over de communicatie.

Bij verhuur of verkoop van een appartement heeft de verkoper of verhuurder van het appartement de keuze om gebruik te maken van een energielabel dat specifiek is afgegeven voor het betreffende appartement (dus een individueel label) of een collectief energielabel, dat is afgegeven voor het hele appartementencomplex. Dit collectieve energielabel kan door een Vereniging van Eigenaren worden aangevraagd voor het gehele complex mits de appartementen in dit complex installatietechnisch en bouwkundig voldoende op elkaar lijken. Bij de notaris kan dus zowel een geldig individueel als een geldig collectief energielabel worden overhandigd bij verkoop van een appartement.

Nieuw is ook de invoering van het energielabel bij oplevering van een nieuw gebouw. Nu kan de verkoper bij de verkoop van een gebouw jonger dan tien jaar nog volstaan met overhandiging van de EPC-berekening aan de koper. Met de invoering van de herziene richtlijn kan dit niet meer, maar moet de verkoper een label overhandigen. Een label bij oplevering biedt de koper het voordeel van een ‘controle’ op de energieprestatie die destijds door de verkoper is aangegeven. Het verstrekken van een energielabel voor een nieuw gebouw vindt altijd plaats via een opname van het gebouw of een representatief gebouw met dezelfde bouwkundige en installatietechnische kenmerken. Dit betekent dat de energielabeladviseur het nieuwe gebouw van binnen komt controleren. Hierdoor komt de koper te weten of de beloofde energieprestatie bij oplevering echt gehaald is.

Ook interessant