Vastgoed

Energie heeft groeiend aandeel in woonlasten

De kosten voor energie hebben een steeds groter aandeel in de totale woonlasten. De woonlasten bestaan voor een huurder uit de huur plus energielasten en heffingen van de gemeente en het waterschap. In de afgelopen 25 jaar zijn die bijkomende lasten gestegen met 30%. De energielasten leveren de grootste bijdrage aan die stijging.

In 2002 was de netto huurquote 21,6%. Dat houdt in dat de huur 21,6% bedraagt van het besteedbaar huishoudinkomen. In 2009 was de quote opgelopen naar 23,2%. De netto woonquote nam in diezelfde periode toe van 30,4% naar 36,6%. Woningcorporatie De Huismeesters in Groningen wil de energielasten voor zijn huurders beteugelen. In de komende vijf jaar wordt 25 tot 30 miljoen euro geïnvesteerd in het verduurzamen van het woningbezit. Daardoor zal een aanzienlijk deel van de woningen promoveren van energielabel E en F naar A en B.

Otto van der Meulen, directeur van Tiwos, wil dat er meer evenwicht komt tussen de koop- en huurmarkt. Via een woonfonds moeten de woonlasten voor kopers en huurders fiscaal gelijkwaardig worden aangepakt.

Gebaseerd op: Aedes Magazine