Verlichting

Verschillende soorten verlichting voor in de woonkamer

Verschillende soorten verlichting voor in de woonkamer
Verlichting is een belangrijk onderdeel van de woonkamer. Omdat je er vaak veel tijd doorbrengt, moeten de lampen zowel sfeervol als functioneel zijn. Bij het (opnieuw) inrichten van een woonkamer is het daarom handig om een lichtplan op te stellen. Je geeft de ideale positie van iedere lichtbron aan op een plattegrond. Zo weet je precies welke lampen je nog moet aanschaffen en aan welke eisen deze moeten voldoen. Hieronder lees je meer over de 5 verschillende soorten lampen die onmisbaar zijn in de woonkamer, zodat je ze allemaal in het lichtplan kunt verwerken.

1. Tafellamp als sfeermaker

Laten we beginnen met de meest decoratieve lamp: de tafellamp. Dit is een kleine lamp die je op allerlei plekken neer kunt zetten. Niet alleen op een tafel, maar ook op kasten en wandplanken. Bij deze vorm van verlichting draait het vaak niet om de functie. Het is vooral belangrijk dat het een sfeervolle toevoeging is aan je interieur. Besteed daarom veel aandacht aan het materiaal, de kleur en het design. Natuurlijk zijn er ook praktische tafellampen verkrijgbaar die je kunt gebruiken als bureaulamp of leeslamp.

2. Plafondlamp als basisverlichting

Plafondlampen zijn de ideale basisverlichting. Het zorg ervoor dat het licht goed wordt verdeeld in de hele woonkamer. Je gebruikt deze lamp dan ook vooral als je ’s avonds duidelijk licht nodig hebt. Tijdens een gezellige borrel zet je deze felle lamp vaak weer uit.

3. Hanglamp boven de salontafel

Een hanglamp kan zowel functioneel als sfeervol zijn. Onze tip: maak gebruik van een dimmer zodat je de lichtsterkte eenvoudig aan kunt passen op de situatie. Let er daarnaast op dat de lamp niet te laag hangt. Anders is de kans groot dat er regelmatig tegenaan wordt gestoten.

4. Wandlamp als accentverlichting

Hangt er een mooi kunstwerk aan de muur of wil je een wand met bijzonder behang extra naar voren laten komen? Maak dan gebruik van accentverlichting. Dit zijn wandlampen waarbij je zelf de positie kunt bepalen. Ze zijn verkrijgbaar als eenvoudige spots, maar ook in bijzondere designs. De keuze is aan jou!

5. Functionele en sfeervolle vloerlamp

Tot slot mag een mooie staande lamp niet ontbreken in de zithoek. In de meeste woonkamers komt een grote vloerlamp goed tot zijn recht naast de bank of relaxstoel. Als dit een plek is waar je graag een boekje leest, is het slim om een stijlvolle vloerlamp met ingebouwde leeslamp te kopen. Functioneel en sfeervol tegelijk.

Ook interessant