Nieuwbouw

Vermijd deze veelgemaakte fouten bij het bouwen van een huis

Een huis bouwen is een hele onderneming. Zeker jonge mensen mispakken zich wel eens aan de omvang van zo’n project. Daarom doe je er goed aan je degelijk te informeren alvorens het avontuur in te duiken. Leer alvast uit de fouten van anderen en bestudeer dit lijstje met veelgemaakte fouten grondig. Het kan je veel ellende besparen…

Zorg dat je huiswerk klaar is

Een degelijke voorbereiding is het halve werk. Laat geen steen leggen zonder dat je over de nodige vergunningen beschikt. De kans is immers bijzonder groot dat de gemeente je terugfluit te midden van het bouwproces en dat je alles moet afbreken. En dan ben je helemaal gezien, want dan loop je pas écht vertraging op! Begin dus op tijd met de voorbereidingen. Zorg er ook voor dat het financiële plaatje klopt en dat je perfect weet waar je voorstaat.

Vergelijk aannemers en prijzen

Ga niet met de eerste de beste aannemer in zee, maar vergelijk prijzen en laat offertes opstellen. Een goeie aannemer met een degelijke prijs-kwaliteitverhouding is goud waard. Neem er dus je tijd voor! Zeg het ook als je elders goedkoper af bent. De kans is groot dat de aannemer in kwestie ook zijn prijs aanpast (als het verschil niet té groot is).

Doe-het-zelf: alleen als je weet hoe

Als je zelf aan de slag gaat, is dat altijd goedkoper dan wanneer je een aannemer inschakelt. De voorwaarde is wel dat je weet waar je mee bezig bent en dat je kwaliteit aflevert. Houd het dus simpel als je technische achtergrond beperkt is. Schilderen is een taak die iedereen wel zal aankunnen. Klinken op deuren plaatsen wellicht ook. Maar bezetwerk laat je écht wel beter over aan vakmensen.

Laat het vooruit gaan en vraag om een deadline

Niets vervelender dan je verhuizing te moeten uitstellen omdat je aannemer nog niet klaar is. Daarom doe je er goed aan om een deadline te laten opnemen in het contract met je aannemer. Bepaal ook een vast bedrag dat de aannemer aan jou moet betalen voor elke dag dat er langer gewerkt moet worden. Zo’n financiële tegemoetkoming motiveert aannemers doorgaans het beste om er wat spoed achter te zetten. Overigens houden de meeste aannemers in hun timing rekening met een aantal onvoorziene omstandigheden.

Stel vragen!

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch wordt het te weinig gedaan: stel vragen! Aan je architect, je aannemer, werfleider, … Als er iets is dat je wil weten, of als je een vermoeden hebt dat er iets fout loopt, vraag het dan. Hoe vroeger jij je bezorgdheid uit, hoe efficiënter eventuele fouten kunnen worden opgelost!

Ook interessant