Nieuwbouw

Energiebewuste aannemers geven je woning een meerwaarde

Duurzaam en energiebewust bouwen is een trend die niet meer te stoppen is. Logisch, want duurzame woningen zijn niet alleen goed voor het milieu maar helpen je ook heel wat te besparen. Dankzij hun hoge energie-efficiëntie gaan je vaste kosten immers automatisch naar beneden. Duurzaam bouwen houdt echter niet op bij duurzame materialen kopen. Even belangrijk is het om een energiebewuste aannemer te zoeken.

Duurzaam bouwen begint bij het zoeken van een duurzame aannemer

Als je een aannemer zoekt voor een duurzame woning, ga je beter niet over één nacht ijs. Vergelijk verschillende aannemers en overloop hun sterke en zwakke punten. Kiest de schrijnwerker voor FSC-gelabeld hout? Besteden de metsers genoeg aandacht aan de juiste plaatsing van de isolatie? Bepaal op voorhand wat jij belangrijk vindt, en check of de aannemer aan je duurzaamheidseisen voldoet. Neem contact op met de aannemers, informeer je online of vraag raad bij vrienden, buren of sectororganisaties.

Label voor energiebewuste aannemers

Voor wie echt zeker wil zijn, bestaat er tegenwoordig een handig hulpmiddel. Bouwunie creëerde onlangs het label ‘energiebewuste aannemer’, dat het een stuk makkelijker maakt om een duurzame aannemer te zoeken. Aannemers die het label bemachtigen, hebben via cursussen, examens en een duidelijk engagement aangetoond dat ze aan alle vereisten beantwoorden voor het duurzaam en energiebewust bouwen of verbouwen van een woning. Tussentijdse controles waken erover dat de engagementen verbonden aan het label ook op de lange termijn worden nageleefd.

Een energiebewuste aannemer…


  • is correct ingeschreven in de KruispuntBankOndernemingen (KBO), respecteert de vestigingswetgeving en betaalt correct sociale en fiscale bijdragen.

  • laat zijn personeel jaarlijks cursussen volgen rond energiezuinig bouwen.

  • werkt alleen met onderaannemers die bekwaam zijn om energiezuinig te bouwen.

  • maakt in het contract duidelijke en ondubbelzinnige afspraken over de prijs.

Ook interessant