Verbouwen

Hoe houd je energiezuinig renoveren betaalbaar?

Weerhoudt het prijskaartje je ervan om energiezuinig te renoveren? Dan kunnen we je meteen geruststellen. Het is wel degelijk mogelijk om een woning duurzaam te maken zonder je blauw te betalen. Uiteraard is er een zekere investering nodig, maar die haal je er op het einde van de rit sowieso weer uit. Ontdek hier al onze tips om energiezuinig renoveren betaalbaar te houden!

Betaalbaar én energiezuinig dankzij premies

De beste manier om de prijs van een energiezuinige renovatie te drukken zonder in te boeten aan kwaliteit, is eerder administratief van aard. Vraag de juiste premies aan!

De overheid heeft een uitgebreid aanbod aan premies in petto om ons te motiveren duurzamer en energiebewuster te bouwen. Daar geen gebruik van maken, is zonder meer een gemiste kans! Hier alvast enkele voorbeelden:

  • Premies van de netbeheerder voor energiezuinige nieuwbouwwoningen.
  • Vermindering op de onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen.
  • Combipremie voor wie tegelijk investeert in muurisolatie en hoogrendementsglas.

Wil je meteen weten op welke premies jij aanspraak maakt? Surf dan als de bliksem naar energiesparen.be en premiezoeker.be.

Energiezuinig renoveren, dat vraagt om een vergelijking

Energiezuinig of niet, voor een betaalbaar renovatieproject komt het er altijd in de eerste plaats op aan om te vergelijken. Wie offertes opvraagt bij verschillende leveranciers en die tegen elkaar uitspeelt, komt als winnaar uit de bus. Hetzelfde geldt voor aannemers: vraag bij minstens drie partijen een prijsofferte. Vergelijk vervolgens hun prijzen én hun kwaliteit. Geef ook altijd de voorkeur aan professionals, dat bespaart je heel wat ellende achteraf!

Energiezuinig renoveren: een kwestie van langetermijndenken

Hoe je het ook draait of keert: wie beslist om een woning energiezuinig te renoveren, krijgt te maken met een grotere begininvestering dan bij een standaard renovatie. Maar dat is dan ook het enige nadeel. Op de lange termijn verdien je de aanvankelijke meerkosten altijd terug. Als je de energiefacturen van een energieverslindende en een energiezuinige woning naast elkaar legt, zie je het verschil meteen. Bovendien bezorgen de constante temperaturen je een veel groter leefcomfort!

Ook interessant