Verbouwen

Architecten zien aantal renovaties jaar na jaar toenemen

Architecten zien aantal renovaties jaar na jaar toenemen
In de aanloop naar De Vlaamse Renovatiedag onderzocht NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, de tendensen op het vlak van renovatie. De ondervraagde architecten kijken – voorzichtig – positief naar de toekomst van de renovatiemarkt. Het aantal renovatieopdrachten nam de voorbije jaren gestaag toe. Een ontwikkeling die zich volgens de bevraagden ook in 2014 zal doorzetten. Opmerkelijk: steeds meer bouwheren faseren de renovatie van hun woning.

Op zondag 25 mei is het zo ver: De Vlaamse Renovatiedag. Dit jaar zijn 105 inspirerende renovaties gratis en exclusief te bezoeken voor het grote publiek. Voor aanvang van deze openhuizendag vraagt organisator NAV jaarlijks naar de vaststellingen van architecten met betrekking tot renoveren. Aan de enquête namen zo’n 250 architecten deel.

Renovatiemarkt blijft groeien

De cijfers wijzen opnieuw op een sterke renovatiemarkt. 38% van de ontwerpers zag het aantal renovaties in 2013 toenemen ten opzichte van 2012. Slechts 11% ondervond een afname. Al sinds 2010 wijzen ondervraagde architecten op een continue groei van de renovatieopdrachten. Aan deze evolutie lijkt voorlopig geen einde te komen. Slechts een kleine minderheid (10%) verwacht dat de renovatiemarkt in 2014 zal krimpen.

Renoveren in fases

Maar liefst 70,6% merkt op dat steeds meer bouwheren de renovatie van hun woning faseren. Wie verbouwt hoeft zo niet het volledige budget in een keer op te hoesten. Het mag dan ook niet verbazen dat renovaties langer duren dan vijf jaar geleden, zoals 56,7% van de architecten bevestigt. Niet enkel fasering ligt aan de basis van deze langere termijn. Ook het toenemende aantal zelfbouwers en de complexiteit van een verbouwing wegen op de toenemende renovatieduur.

Ook opvallend: lang niet alle bouwheren starten hun verbouwing na aankoop van het te renoveren pand. Minder dan de helft (38,1%) spreekt binnen het jaar een architect aan. Flink wat verbouwers (44%) bewonen hun woning ook tijdens de renovatie.

Thema's: water en energie

De Vlaamse Renovatiedag editie 2014 schenkt speciale aandacht aan water en energiezuinig renoveren. Zo komen bezoekers meer te weten over o.a. hergebruik en infiltratie van regenwater, maar ook over na-isolatie van bestaande binnenmuren, warmtepompen, zonneboilers …

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

  • Datum: zondag 25 mei, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen & Brussel
  • Initiatief: NAV, de Vlaamse architectenorganisatie en het tijdschrift ‘Ik ga Bouwen & Renoveren’
  • Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
  • Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

Ook interessant