Investeren in energiebesparing is een must

  BE   Bron: Logic-Immo
Woon jij al in een energiezuinige woning? Investeren in energiebesparing is een must. De overheid legt steeds strengere normen op voor iedereen die een nieuwbouw plant of renoveert. De Vlaamse Overheid heeft een bijzonder ambitieuze doelstelling: een energiezuinige woning voor elke Vlaming tegen 2020. Of we die doelstelling gaan halen is twijfelachtig, maar een ding staat vast: wie een nieuwe woning bouwt of wie zijn woning grondig renoveert, kan niet om energiebesparende maatregelen heen.

Hoe kan je investeren in energiebesparing?

Er zijn tal van oplossingen om energie te besparen in huis. Deze maatregelen vragen een behoorlijke investering, maar de overheid stimuleert energiebesparende maatregelen met tal van premies, en op termijn verdien je je investering altijd terug dankzij een lagere energiefactuur. Energiebesparende maatregelen omvatten onder andere:
  • Investeren in muurisolatie, dakisolatie en dubbele of driedubbele beglazing.
  • Investeren in energiebesparende verwarming, zoals een warmtepomp.
  • Investeren in alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen.
  • Investeren in een warmtepompboiler, die sanitair warm water voorziet.

Dit zijn maar enkele van de vele mogelijke investeringen om je woning zo passief en energiezuinig mogelijk te maken.

Hoe stimuleert de overheid energiezuinig wonen?

De Vlaamse Overheid wil dat elke Vlaming tegen 2020 in een energiezuinige woning leeft. Om die ambitieuze doelstelling te halen, stimuleert de overheid energiebesparende maatregelen enerzijds met premies en anderzijds door ze wettelijk te verplichten.
  • Premies voor energiebesparende maatregelen: je hebt recht op heel wat premies als je energiezuinig bouwt. Een handig overzicht van die premies vind je in deze brochure van energiesparen.be. Stap ook eens je gemeentehuis binnen, veel premies zijn afhankelijk van de gemeente en de provincie waar je woont.
  • Wettelijke verplichtingen voor energiezuinig wonen: als je bouwt of renoveert, dan ben je verplicht een aantal energiebesparende maatregelen te nemen. Een overzicht van die wettelijke verplichtingen vind je eveneens op de website van energiesparen.be.

In de toekomst zullen de wettelijke verplichtingen alleen maar strenger worden, en zullen er minder premies uitgereikt worden. Je doet er dus goed aan om er nu van te profiteren, en te investeren in een energiezuinige woning!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo