Nieuwbouw

6 tips om je bouwbudget binnen de perken te houden

Bouwen en verbouwen is een kostbare zaak. Natuurlijk wil iedere (ver)bouwer van te voren exact weten wat de (ver)bouw activiteiten in totaal gaan kosten om zo het bouwbudget goed te kunnen bepalen, niemand houdt immers van onaangename verrassingen. Daarom is het al een goed idee om duidelijke grenzen te stellen en een reserve te voorzien. Zo kom je niet in de penarie als er toch onverwachte kosten zijn. Hier alvast enkele tips om je bouwbudget binnen de perken te houden!

1. Bouw een reserve op

Zorg ervoor dat je bouwbudget hoogstens uit 85% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat. Op die manier heb je een reserve van 15% voor onverwachte kosten. Met een appeltje voor de dorst achter de hand, zal je je bovendien geruster voelen.

2. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent

Let er op dat je goed verzekerd bent vooraleer de bouwwerken beginnen. Vraag ook na of de aannemer en architect goed verzekerd zijn. Schadegevallen in de bouw kunnen immers heel wat geld kosten.

3. Bespaar op de bouwconstructie

Kies in de eerste plaats voor een vlakke bouwgrond en laat je bijstaan door iemand met kennis om te bepalen of de bouwgrond die je op het oog is een goede bouwgrond is. Bespaar daarnaast op de constructie zelf: kies voor een eenvoudige bouwconstructie en beperk dure elementen zoals erkers of platte daken. Bouw compact en bespaar, bijvoorbeeld, op de bouw van een garage. Misschien is een carport een beter alternatief?

4. Goed isoleren

Op één ding mag je absoluut niet besparen en dat is isolatie. Degelijk isoleren is immers noodzakelijk om later comfortabel te leven. Bovendien zal je dankzij een goede isolatie heel wat besparen op je energiefactuur. De meeste isolatie is trouwens gemakkelijk zelf te plaatsen, wat weer mooi meegenomen is.

5. Denk aan de toekomst

Als je gaat bouwen hoef je je nieuwe woonst niet meteen op z’n mooist in te richten. Begin eventueel met goedkopere oplossingen en wacht even voor mooiere (en duurdere) materialen. Start bijvoorbeeld met een eenvoudige keuken die je later kan uitbreiden of vervangen. Opteer voor een (voorlopige) goedkopere vloerbekleding. Voorzie al wachtleidingen voor een alarmsysteem en plaats eventueel al een aansluiting van een warmtepomp,…

6. Handen uit de mouwen!

Je bouwbudget binnen de perken houden, gaat het beste door zoveel mogelijk zelf te doen. Op die manier kan je jezelf heel wat peperdure werkuren besparen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schilderwerken, behangen, parket leggen, tegelen,…

Ook interessant