Nieuwbouw

Ondergronds bouwen bespaart ruimte en geld

Ondergronds bouwen, op het eerste gezicht misschien wat ongewoon, is een fenomeen dat in opmars is. De voornaamste redenen? Geld en ruimte besparen. Om comfortabel onder de grond te leven, moet je vooral aandacht besteden aan de lichtinval. Meestal wordt de woning voor de helft ondergronds gebouwd (er wordt gesproken van een half ondergrondse bebouwing) en voor de helft boven de grond.

Het wooncomfort van ondergrondse woningen

Als je ervoor kiest om (deels) ondergronds te bouwen, heb je in eerste instantie al een kleiner stuk bouwgrond nodig. Op die manier kan je al heel wat geld besparen. Je kan bovendien zelf kiezen hoeveel ruimte je boven de grond wil laten uitkomen en welk deel onder de grond blijft. De meeste mensen kiezen voor de helft boven en de helft onder de grond, maar je kan ook voor perfect twee derde en één derde gaan. Zorg er voor dat het wooncomfort hetzelfde is als in een gewone woning.

Grote glaspartijen of koepels voor een ondergrondse woning

Bij ondergrondse woningen zie je dat er vaak grote glaspartijen of koepels gebruikt worden. Ze zorgen voor een aparte uitstraling en zijn bovendien nodig voor voldoende licht in je huis. Kies je voor grote ramen? Let dan wel op de stabiliteit van de constructie, want de ramen moeten bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Voorzie ook genoeg zonnewering zodat je woning tijdens warme dagen fris en koel blijft.

Ondergronds bouwen: ventilatie en een gezond binnenklimaat

Een ondergrondse woning heeft het grote voordeel dat het er tijdens de zomer lekker koel blijft. En tijdens de winter moet je er, dankzij de goeie isolatie, minder verwarmen. Verder is het belangrijk om voor voldoende ventilatie en een gezond binnenklimaat te zorgen. Een ander belangrijk aandachtspunt is de water- en winddichtheid. Meestal wordt hiervoor een betonnen kuip onder de grond geplaatst.

Houd de belangrijkste leefruimtes bovengrond

Bij half ondergrondse bebouwing worden de belangrijkste kamers van de woning bovengronds gebouwd. Zo heb je de meeste lichtinval in de ruimtes (woonkamer en keuken) waar je het meeste tijd doorbrengt. De badkamer en de slaapkamers kunnen zich dan weer perfect onder de grond bevinden.

Ook interessant