Architectuur

Ondergrondse wolkenkrabber 'Earthscraper' in Mexico

De Earthscraper in Mexico City, ontworpen door BNKR Arquitectura, is het tegengestelde van een wolkenkrabber. Wolkenkrabbers worden slecht bekeken in de stad wegens hun vervuilende capaciteit. De Earthscraper daarentegen houdt pleinen in stand, evenals de bestaande hiërarchie van de gebouwen eromheen. Het historische centrum van Mexico City bestaat uit verschillende lagen van steden bovenop elkaar geplaatst. Zo bouwden eerst de Azteken hun grotere piramides omheen eerdere, kleinere piramides en niet op een volledig nieuwe locatie.

De Spanjaarden die vervolgens de Azteken verdreven bouwden hun tempels op de piramides. Uiteindelijk was hun gehele koloniale stad gebouwd bovenop de oude stad van de Azteken. In de 20ste eeuw werden vele zulke gebouwen vernietigd en nieuwe gebouwen op hun bestaande historische funderingen opgericht.

Het belangrijkste plein van Mexico City, bekend als 'Zocalo', is bijna 60.000 m² groot, en dus één van de grootste pleinen ter wereld. Het is geflankeerd door een kathedraal, nationaal paleis en overheidsgebouwen. In het midden wordt een enorme Mexicaanse vlag dagelijks geheven. Deze site werd als de ideale plek voor de Earthscraper uitgekozen: een geïnverteerde wolkenkrabber die graaft in de wortels van ons verleden.

Lees verder op Architectura

Ook interessant