Wolkenkrabber van hout voor Stockholm?

20 juni 2013 Bron: Architectenweb
Krijgt Stockholm een houten woontoren van 34 verdiepingen? Het Scandinavische architectenbureau C.F. Møller heeft voor de ontwerpwedstrijd HSB Stockholm 2023 een ontwerp van een houten wolkenkrabber ingezonden. Voor het ontwerp werkt C.F. Møller Architects samen met architecten Dinell Johansson en adviseurs Tyréns. HSB Stockholm is de grootste projectontwikkelaar van Zweden. In het jaar (2023) dat de onderneming honderd jaar bestaat wil het een nieuwe ultramoderne woontoren in Stockholm realiseren. De inzending van C.F. Møller bestaat uit het ontwerp van een houten woontoren met 34 verdiepingen. Volgens het architectenbureau wordt de woontoren een karakteristiek icoon voor de stad.

Hout
In de woontoren worden talloze appartementen ondergebracht die als een houten bouwpakket de hoogte in zijn gestapeld. Door het toepassen van veel glas in de gevel, is het volgens de architect de bedoeling dat de geheel houten wanden, plafonds en raamkozijnen van de woningen van buitenaf te zien zijn.

De wolkenkrabber wordt opgetrokken uit een houten constructie met een betonkern. Ook de kolommen en draagbalken zijn ontworpen in massief hout. Volgens C.F. Møller is het voordeel van hout onder meer dat het licht is terwijl het toch een stevige draagconstructie vormt. Ook reguleert het hout de binnentemperatuur en hoeft niet gecoat te worden, aldus het Scandinavische bureau.

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo