Architectuur

Taipei 101, ooit het hoogste gebouw ter wereld (fotospecial)

De Taipei 101 is een wolkenkrabber in de Taiwanese hoofdstad Taipei. De toren werd op 31 december 2004 geopend. Met een hoogte van 508 meter (zonder antenne 449 meter) was het tot juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld, waarna het in hoogte overtroffen werd door de Burj Khalifa in Dubai (828 meter).

Architectonisch kenmerk van het gebouw is de opbouw met licht taps toelopende segmenten. De delen hebben een vierkant grondvlak en hebben eigenlijk de vorm van een afgeknotte piramide, zij het met zeer flauw schuine wanden.
De wanden van het onderste segment met een hoogte van 25 verdiepingen staan schuin naar binnen onder een hoek van ongeveer 5 graden. Hierop staan acht segmenten van acht verdiepingen waarvan de vier gevels juist onder een hoek van 7 graden naar buiten staan als omgekeerde kegels. De ‘op vlucht’ staande gevels van de bovenste acht segmenten beperken de zonbelasting in het gebouw en geven de gebruikers van de toren extra zicht naar beneden. Bovendien ontstaat door de terugvallende gevels onder elk segment een veiligheidsdek aan de buitenzijde waarvan eventueel bij brand gebruik kan worden gemaakt.

Voor het constructief ontwerp is gekeken naar en gebruik gemaakt van de toepassing van ‘megakolommen’ zoals in het ontwerp van de niet-gebouwde 610 meter hoge Miglin Beitler Tower in Chicago. De stalen megakolommen voor de Taipei 101 zijn 2,4 bij 3,0 meter. Deze kolommen moeten het gevaarlijk overhellen bij een aardbeving van de toren voorkomen.

De megakolommen moeten het gebouw overeind houden bij aardbevingen tot 7 op de schaal van Richter en tyfoons, maar in tijden van relatieve rust is het een massief stalen bal met een diameter van 6 meter die voor comfort bovenin de toren zorgt.
Het 660 ton wegende gevaarte is een ‘tuned mass damper’, samengesteld uit dikke platen staal. Het is de grootste in zijn soort en neemt voor zijn constructie de bovenste vijf verdiepingen in beslag. De bal is opgesloten in een stalen frame dat met vier kabelcombinaties in de vloer van de 92ste verdieping is verankerd. Acht hydraulische cilinders van 2 meter lang dempen de bewegingen van het draagframe. De combinatie van tuned mass damper en hydraulische cilinders beperken vibraties en uitslag van de toren tot 35 procent.

De fotospecial is helaas niet meer beschikbaar.

Ook interessant