Architectuur

Bijzonder gebouw: Station Guillemins in Luik (fotospecial)

Top architectuur in België! Na elf jaar bouwen werd in september 2009 het paradepaardje van de Belgische spoorwegarchitectuur geopend: station Luik-Guillemins. Het is adembenemend, maar roept ook vraagtekens op. De vorm van het gebouw leidt tot verschillende speculaties. Een cynische journalist suggereerde een aangespannen armspier, maar van krachtpatserij wil architect Santiago Calatrava niet weten. Links naar zijn schilderijen van vrouwelijk naakt bekoren hem meer, zo schrijft De Standaard. Zelf legt de architect de nadruk op het ontbreken van gevels aan de zijkanten.

"Kijk", zegt de 58-jarige Spanjaard vanaf het kiss & ride-platform dat uitzicht biedt over het station, "Zo is Luik net een ansichtkaart." Onder de gigantische luifel ontvouwt zich inderdaad een fraai beeld van het stadscentrum, dat schuin links van het station is gelegen.

Achter Calatrava bevindt zich de heuvel van Cointe, waarvan de reusachtige stationsoverkapping de contouren volgt. Door de tweezijdige openheid van Luik-Guillemins zijn beide stadsdelen zichtbaar, ook voor elkaar. Precies waar de architect op uit was. "Een station moet in mijn ogen geen barrière zijn, maar een punt van verbinding."

Omdat het station Guillemins in Luik een van de grootste architecturale parels van België is, mag een fotospecial op Bouw & Wonen zeker niet ontbreken. U ontdekt hier het station van al zijn mooiste kanten.

Ook interessant