Architectuur

Toparchitect Santiago Calatrava bezoekt Batibouw

Toparchitect Santiago Calatrava bezoekt Batibouw
Batibouw heeft dit jaar de eer om de befaamde architect Santiago Calatrava te mogen verwelkomen op de uitreiking van de Belgian Building Awards. Tijdens deze feestelijke ceremonie worden de Architectuur Awards, de Innovatie Awards en de International Award uitgereikt. Het uitzonderlijk bezoek van deze befaamde toparchitect kadert binnen de feestelijkheden van de 50ste editie van Batibouw.

De internationaal gereputeerde architect werd geboren in 1951 in de regio van Valencia. Hij studeerde in zijn geboortestad architectuur en urbanisme, en vervolledigde dit in Zurich met een opleiding burgelijke bouwkunde. Zijn architectuur is onmiddellijk herkenbaar aan de elegante vormen en de indruk van beweging die het uitstraalt.

Onder zijn belangrijkste werken kunnen worden vermeld: de opera van Valencia, een brug en de vlieghaven in Bilbao, het stadion van Stadelhofen in Zurich, het olympisch stadion van Athene en het station Lyon-Saint-Exupéry.

Het nieuwe HST-station in Luik (foto), een opdracht van NMBS-Holding dochter Euro Liège TGV, is de eerste realisatie van Calatrava in België. Na een internationale architectuurwedstrijd werd het ontwerp van Calatrava gekozen voor de bouw van het nieuwe station. Kenmerkend voor Liège-Guillemins – zoals ook voor de andere stations van Calatrava – is de slanke, transparante overkapping in glas en staal op een organische onderbouw van beton. Van de 65.000 m³ gestort beton bestaat 15.000 m³ uit schoon wit beton.

Het station is ontworpen als een overdekt plein zonder traditionele voor- en achtergevel, wat de band met de stad versterkt. De 170m lange kap van staal en glas overspant evenwijdig de sporen. Het station heeft verschillende niveaus waardoor de stadsdelen aan weerszijden van het station zoveel mogelijk zijn verbonden.

Calatrava is zich zeer bewust van de sociale functie van architectuur. Ook in Luik heeft het nieuwe station nu een directe impact op omgeving. Daar waar de stationsbuurt er vroeger grauw en troosteloos bijlag, is de plaats nu door Calatrava omgevormd tot een groot kunstwerk dat visueel plezier verschaft aan al wie er passeert.

Tegen 2015 zal ook het station Mons (Bergen) worden omgetoverd tot een echte “Calatrava”. Het project zal niet enkel de reconstructie van een treinstation met zich meebrengen, maar ook de creatie van een busstation en de bouw van een conference center.

Ook interessant