Architectuur

Espacio Buenavista van Santiago Calatrava (foto special)

Multi Development Spain opende vorige week het nieuwe winkelcentrum 'Espacio Buenavista' (40.000 m²), in Oviedo (Spanje) voor het grote publiek. Het winkelcentrum is onderdeel van een nieuw complex van de hand van de befaamde Spaanse architect Santiago Calatrava, die in 1999 de Príncipe de Asturias Arts Award in ontvangst mocht nemen. Het complex, waarin ook een congrescentrum gehuisvest zal worden, bevindt zich op de plek waar voorheen het voetbalstadion Real Oviedo stond. De grootste investeerder in Espacio Buenavista is ING Real Estate.

Het nieuwe winkelcentrum bevindt zich onder het congrescentrum en is, in samenwerking met Santiago Calatrava, ontworpen door T+T Design, Multi's eigen architectengroep. Het centrum heeft een oppervlakte van 40.000 m² verdeeld over drie verdiepingen met in totaal 146 winkels en restaurants. Op de begane grond bevinden zich een supermarkt en algemene winkels.

De verdieping op straatniveau is bedoeld voor mode en accessoires en de eerste verdieping is bedoeld voor jonge mode en restaurants. Op deze verdieping bevindt zich ook een terrasgebied dat is gemaakt van hout en glas, waardoor bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht over het complex. De hoofdhuurders van het winkelcentrum zijn El Corte Inglés, Grupo Inditex, C&A, H&M, Primark, aangevuld met andere nationale en internationale topmerken, en daarnaast lokale winkelbedrijven uit Asturië.

"Het doel van de projecten van Multi is om een aanvulling te vormen op het lokale winkelaanbod en dit aanbod ook te stimuleren," aldus Víctor Manuel Gómez Izquierdo, Managing Director van Multi Development Spain S.A.. "Espacio Buenavista is een modern referentiepunt voor de lokale detailhandel en een motor voor de economische ontwikkeling van de regio. Het centrum zorgt voor 800 directe nieuwe banen in een gebied dat in de afgelopen jaren een terugloop in de industriële activiteiten heeft doorgemaakt."



Spectaculaire architectuur

'Espacio Buenavista' is een essentieel onderdeel van het complex dat nu al wordt bewonderd en wordt bestudeerd door architecten, bouwkundigen en kunstenaars van over de hele wereld. De avant-garde architectuur van Calatrava komt duidelijk naar voren in het congrescentrum.

Een geheel van 21 metalen ribben ondersteunt een gewelf met een doorsnee van 44 meter en een glazen bodem die zorgt voor een natuurlijke lichtinval. De spectaculaire architectuur van het complex wordt benadrukt door het mobiele gewelf, dat kan worden verplaatst met een hydraulisch mechanisme. De bijgebouwen bevinden zich in de uitlopers van de U-vorm die het congrescentrum omgeeft. Hier zullen de overheidsgebouwen van het Prinsdom Asturië worden gevestigd. Er komt ook een hotel met 150 kamers en parkeergelegenheid voor 2.200 auto's. De stalen pijlers van de zuilengangen zijn apart vervaardigd en gemonteerd op een 10 meter hoge sokkel.

In Spanje werkt Multi Development Spain momenteel aan nog drie andere winkelcentrumprojecten: 'Espacio Paterna' in Valencia, 'Espacio Coruna' in La Coruna en 'Espacio Cañaveral' in Madrid. 'Espacio Buenavista' is het vijfde winkelcentrum dat Multi in Spanje opent.

bekijk de foto special van dit bijzondere gebouw