Architectuur

Bijzonder gebouw: Empire State Building (fotospecial)

Op 1 mei 1931 werd het Empire State Building in New York officiëel geopend. Er is in slechts 18 maanden een bakstenen toren gebouwd van 381 meter met 102 verdiepingen. Op dat moment de hoogste wolkenkrabber ter wereld. In 1972 werd de toren voorbijgestoken door het World Trade Center. Sinds 11 september 2001 tot medio 2012 was het Empire State Building weer het hoogste gebouw van New York. In 2012 is het gebouw voorbij gestoken door de nieuwe WTC toren. In 1945 vloog een B-52 bommenwerper de toren binnen op de 79ste verdieping. De schade was enorm, maar de toren bleef staan. Overigens is het Empire State Building nog steeds het hoogste gebouw ter wereld dat volledig van baksteen is gebouwd.

Klik hier om de foto presentatie te starten.

De top van de toren was origineel bedoeld als aanmeerplaats voor Zeppelins. In de dertiger jaren was de zeppelin erg populair en leek hét transportmiddel voor de toekomst te zijn. Echter was de harde wind bovenin de toren de boosdoener dat er eigenlijk nooit gebruik is gemaakt van die faciliteit. De bovenste verdieping is nu een skydeck waar jaarlijks vele toeristen genieten van een adembenemend uitzicht.

Architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates heeft de wolkenkrabber ontworpen; zij moesten dit in een zeer korte tijd doen omdat de druk van John Raskob erg hoog was. In dezelfde periode heeft het architectenbureau nog andere gebouwen ontworpen, de meeste waren wolkenkrabbers met dezelfde stijl als het Empire State Building, wat inhoudt dat de ramen allemaal recht onder elkaar zitten en smal zijn, er hoogteverschil is binnen het gebouw (de zijkanten zijn kleine torens die afnemen) en er aan de buitenkant veel gebruikgemaakt wordt van een zandkleurige steen.

Ook interessant