Duurzaam Bouwen

Comfortabel klimaat onder glazen dak

In de groene omgeving van het Drentse Erica staat het duurzaamste hotel van Nederland. De ontwerpers hebben dat niet verwezenlijkt met allerlei ecologische materialen, maar met vooral technische oplossingen. Zo worden de gasten van het Green Meet*s hotel ontvangen in een lobby met een dak uit sterk isolerend glas van Saint Gobain Glass.

Ontwikkelingsbedrijf Griendtsveen Holding wil dat eten, drinken, werken en recreëren niet ten koste van het milieu gaan en dat duurzaamheid evenmin ten koste van het comfort van de gasten gaat. Het project Green Meet*s combineert luxe en comfort met een brede duurzame benadering.

De verbondenheid met de natuur en de omgeving komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de architectuur van de hotelgebouwen. Die sluit aan op de bouwstijl van boerderijen en woningen in het gebied. Naast een viersterrenhotel met 27 kamers omvat Green Meet*s wellness- en fitnessfaciliteiten, een golfbaan en conferentieoord De Fijnfabriek. Bij de bouw van het hotel en de renovatie van De Fijnfabriek zijn zoveel mogelijk technieken in dienst gesteld voor zowel comfort als natuur.

Warmtekorven
Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de verwarming van het hotel door middel van aardwarmte. Ondergronds zijn tientallen zogenoemde warmtekorven geplaatst. Dit energiezuinige systeem, een soort bodemwarmtewisselaar, draagt bij aan verwarming in de winter en koeling in de zomer. Volgens het hotelmanagement kan met het systeem bovendien de gereserveerde kamer bij aankomst van de gast op precies de gewenste temperatuur worden aangeboden.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant