Nieuwbouw

Enkele tips voor wie zijn gevel met hout wil bekleden

Hout heeft heel wat troeven en het is perfect geschikt om je gevel mee te bekleden. Het vraagt iets meer onderhoud dan een stenen gevel, maar het resultaat mag er zijn. Een houten gevel valt meteen op in het straatbeeld. Dankzij de nieuwste technieken blijft een houten gevel vandaag de dag erg lang mooi, en steeds meer mensen kiezen er dan ook voor. Gaat u bouwen of renoveren en overweegt u een houten bekleding van de gevel? Lees dan zeker onderstaande tips.

Verschillende houtsoorten voor je gevelbekleding

Er zijn tal van houtsoorten die geschikt zijn als gevel. Inheemse harsachtige houtsoorten (spar, witte den, rode den, lariks,...) zijn het gemakkelijkst. Daarnaast zien we tegenwoordig ook steeds meer tropische houtsoorten opduiken, zoals iroko, padouk en merbau. Het voordeel van tropische houtsoorten is dat deze een veel hogere duurzaamheid hebben, waardoor je ze niet meer moet behandelen met schimmelwerende of insectenwerende houtbeits.

Horizontale of verticale beplanking

Je kan je houten gevelbekleding horizontaal of verticaal plaatsen. Horizontale planken worden op een verticaal raamwerk van planken bevestigd, verticale planken worden op een horizontaal raamwerk bevestigd. Horizontale planken klikken in elkaar door een systeem van tanden en groeven, en ze kunnen bijgevolg deels open zijn met een kleine of een grote luchtstrook tussen de planken. Verticale planken zijn bijna nooit open.

De kleur van je houten gevelbekleding

De kleur van je houten gevelbekleding is afhankelijk van de houtsoort, elke houtsoort heeft immers zijn eigen, typische kleur. Inheemse harsachtigen zijn veelal helder van kleur, terwijl tropische houtsoorten eerder donker van kleur zijn. Hou er wel rekening mee dat hout, als gevolg van de zon en de wind, na verloop van tijd vergrijsd. Hoe snel of hoe traag dat vergrijzingsproces verloopt, hangt af van de geveloriëntatie: gevels die naar het zuiden gericht zijn zullen sneller ontkleuren dan gevels die naar het noorden gericht zijn, omdat ze meer aan de zon worden blootgesteld.

Het onderhoud van je houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding vraagt meer onderhoud dan een stenen gevel. Als je geen probleem hebt met het vergrijzen van het hout, dan blijft dat onderhoud beperkt tot ontmossen en het eventueel vervangen van versleten planken. Inheemse harsachtige houtsoorten zijn minder duurzaam dan tropische houtsoorten, dus die behandel je wel best preventief met schimmelwerende en insectenwerende houtbeits.

Wil je dat het hout zijn kleur behoudt, dan heb je iets meer onderhoud. In dat geval moet je het hout behandelen met een afwerkingsbehandeling. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de blootstelling van het hout aan het weer. In het slechtste geval moet je dit jaarlijks doen, in het beste geval kan je er vijf jaar mee wachten.

Ook interessant