Vastgoed

Verlaging en vergroening van schenkingsrechten

De Vlaamse begroting voor 2015 voorziet in een verlaging van de schenkingsrechten, en een extra verlaging indien de geschonken woning, al dan niet energetisch, wordt gerenoveerd. Dat kondigde minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) afgelopen vrijdag aan na de Ministerraad. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, toont zich opgetogen met die maatregel. “De bouwsector ondergaat momenteel nog altijd de crisis. En als de bouw zich in zwaar weer bevindt, gaat het niet goed met de economie in zijn geheel. Stimulerende maatregelen dringen zich dan ook op. Bovendien legt men de lat op het vlak van energienormen terecht steeds hoger, ook bij renovatie. Dat verhoogt de kwaliteit van de woningen uiteraard, maar doet de prijzen voor een doorsnee renovatieproject ook stijgen. De premies en fiscale voordelen werden de afgelopen jaren bovendien afgebouwd. Financiële steunmaatregelen zijn dan ook absoluut nodig om de Vlaming warm te maken voor energiezuinig renoveren.” NAV is dus tevreden met de nieuwe maatregel maar hoopt meteen dat het niet bij deze maatregel blijft. Extra stimulansen voor energiezuinig bouwen en renoveren zijn nodig.

Draagvlak voor energetische renovaties verhogen; sleutelrol weggelegd voor architect

Het draagvlak voor energetische bouwprojecten bij nieuwbouw is groot. Een recente enquête geeft aan dat vandaag al 49% van de kandidaat-bouwers willen bouwen volgens de BEN-standaard die pas vanaf 2021 verplicht wordt. Zo’n woning biedt dan ook belangrijke voordelen op het vlak van comfort, milieu, de energiefactuur, premies en belastingen. “Eenzelfde inhaalbeweging en mentaliteitsverandering moeten we nu beogen wanneer het op renovatie aankomt”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. “Belangrijk bij energetische renovaties is dat ze doordacht en in een totaalvisie worden aangepakt die het het hele gebouw onder handen neemt. Zo'n renovatie betekent veel meer dan de optelsom van wat onsamenhangende ingrepen. Professioneel advies is onontbeerlijk. Architecten zullen daarbij een voortrekkersrol spelen door bij renovatieprojecten een strategie uit te tekenen om dat zo energetisch, kwalitatief en kostenefficiënt mogelijk te doen.”

Voorbeeld schenking woning

Actief meewerken aan Renovatiepact

NAV hoeft niet overtuigd te worden van de nood tot renovatie. Vlaanderen zal de komende decennia een demografische boom meemaken, terwijl de bebouwbare oppervlakte in Vlaanderen slinkt. Nochtans beschikken we wel over een groot bestaand, maar verouderd woningpark. Inzetten op meer en energetisch betere renovaties is dus een van de oplossingen. Het is ook de reden waarom NAV actief participeert in het Renovatiepact. Daarin werkt de overheid samen met verschillende organisaties en stakeholders uit de bouwwereld dit jaar een coherent actieplan uit dat de komende jaren moet leiden tot een sterke verhoging van de renovatiegraad van ons Vlaams woningpatrimonium en de energieprestatie ervan. Het overlegplatform werkt onder meer aan de definitie van een energieprestatie-eis voor renovaties, maar denkt ook na over een sensibiliseringscampagne naar bijvoorbeeld bouwheren.

Volgens NAV trekken architecten al jaren aan de kar op het vlak energiezuinigheid. “Reeds vele jaren merken wij een enorme interesse voor ons zogenaamde energieconsulentenproject. Daarmee hebben we de afgelopen zeven jaar architecten geïnformeerd over de steeds strengere energie-eisen. Een helpdesk, tal van infosessies en EPB-ateliers en onze kennisdatabank www.meeroverepb.be zijn daarin de speerpunten. Als architecten zijn wij er dus in elk geval klaar voor meer doorgedreven energetische renovaties. Alle stimulansen die deze renovaties een boost kunnen geven zijn meer dan welkom”, aldus nog Kati Lamens.

Vergroening en verlaging van schenkingsrechten

Ook interessant