Second Home

Een tweede verblijf... een droom voor velen

Een nog steeds toenemend aantal mensen, voornamelijk tussen 35 en 65 jaar, is op zoek naar een eigen plek onder de zon of naar een locatie waar zij zich vrij van stress kunnen ontspannen. Dit motief staat op de eerste plaats voor Belgen. Op de tweede plaats komen de investeerders die een deel van het besteedbare vermogen op meer rationele wijze beleggen in vastgoed. Het doel van deze investering is een aantrekkelijk verhuurrendement te realiseren. De vermoedelijke waardestijging van het vastgoedobject op lange termijn is een mooie extra bonus, maar heeft minder invloed op de aankoopbeslissing. Het tijdperk van speculatie ligt achter ons.

Natuurlijk kan iedereen die interesse heeft in een buitenverblijf vanuit een luie stoel zich oriënteren via internet. Maar bent u echt geïnteresseerd en wenst u persoonlijke contacten te leggen met ruim 140 aanbieders van vastgoed in ruim 25 landen, maar ook vrijblijvend geïnformeerd te worden door deskundigen zoals onder andere advocaten, fiscalisten en hypotheekadviseurs? Dan is een bezoek aan de komende editie van de beurs Second Home International, die wordt georganiseerd van 6 tot en met 8 maart in Flanders Expo Gent, zeker de moeite waard.

Belangrijkste motief voor aanschaf van een woning of beleggingsobject in het buitenland

Belangrijkste motief voor aanschaf van een woning of beleggingsobject in het buitenland

Seminarprogramma

Tijdens de beursdagen worden doorlopend lezingen en presentaties verzorgd door deskundigen, actief voor gerenommeerde organisaties. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en bijzonder nuttige informatie. Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Deze kan zelfs per regio anders zijn. De rol en functie van de notaris in het buitenland kan wezenlijk verschillen met de situatie zoals in België. Denk onder andere aan de fiscale en juridische aspecten die van belang zijn bij aankoop en het bezit van vastgoed in het buitenland. Is het verstandig om als privépersoon vastgoed aan te kopen of zijn er gunstigere alternatieven? Thema’s als wat vastgoed kan betekenen voor uw pensioen of nalatenschap aan uw dierbaren worden behandeld. Het aankoopproces voor landen als Turkije, Oostenrijk, Verenigde Staten, Spanje, Griekenland, Frankrijk, Italië en Portugal worden onder de aandacht gebracht. Tevens zijn er seminars over hoe U uw tweede huis succesvol kunt verhuren. Na iedere lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Financiert de gelukkige nieuwe eigenaar van een tweede verblijf de woning zelf of is het extra interessant op dit moment vanwege de historisch lage rente, om de woning deels te financieren? Geld lenen zonder eigen vermogen is natuurlijk uit den boze, maar met 40 procent eigen besteedbaar kapitaal zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. U ziet op de beursvloer bij exposanten imposante maquettes en prachtige beelden van villa’s en appartementen. Aan alles hangt een prijskaartje, maar wat is nu precies een marktconforme prijs voor de woning waar uw hart sneller van gaat kloppen? Wat zijn de do’s en don’ts?

Kosteloos Spaanse woning schenken

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan in een aantal deelstaten geen Spaanse schenkings- of successierechten meer te betalen op dat tweede verblijf. Het is dus mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten worden betaald. De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen.

Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De zeventien deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca) hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een schenking bij aankoop of bezit van vastgoed in andere landen? Dan zijn er meer dan voldoende deskundigen op de Second Home International aanwezig die u vrijblijvend van advies kunnen voorzien. Uiteraard geldt dit voor alle aanverwante vragen die direct of indirect met de aanschaf of bezit van vastgoed te maken hebben.

Top 3 populariteit landen voor tweede verblijf

Top 3 populariteit landen voor tweede verblijf

Tweede woning als beleggingsobject

We hebben allemaal geleerd om te sparen. Dat begint eigenlijk al op jeugdige leeftijd. Vroeger was het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld om de spaarcentjes te storten bij de bank. De rentevergoedingen waren ook meer dan aantrekkelijk, dus het zoeken naar alternatieven lag niet erg voor de hand. Wat was er nou zo solide en vertrouwd als de bank?

De Europese Centrale Bank (ECB) wil de economie stimuleren door lenen en uitgeven aantrekkelijk te maken. Banken kunnen goedkoop lenen, waardoor ook de hypotheekrente historisch laag is. De ECB maakt sparen juist onaantrekkelijk. Ze vragen zelfs een negatieve rente om geld veilig te stallen. Banken betalen hierdoor voor spaargeld en dit zorgt voor de huidige lage spaarrente. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen met zuurverdiende spaarcentjes op zoek gaan naar alternatieven.

Doordat de hypotheekrente historisch laag staat, zijn er nog gunstigere mogelijkheden voor de financiering van het tweede verblijf. Beleggen in stenen biedt nog steeds een prima toekomstperspectief met de kanttekening dat het hier om investering op lange termijn gaat. Het is wel noodzakelijk om uit te (laten) zoeken waar u daadwerkelijk in investeert. Want al zien de brochures er nog zo mooi uit zien, dit zegt nog niets over het geprognotiseerde en het daadwerkelijk te realiseren rendement. Met andere woorden: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo! Vraag altijd voorbeelden van berekeningen, ervaringen en referenties. Tijdens de Second Home International hebt u voldoende mogelijkheden om te kijken en vergelijken als het gaat om vastgoedbeleggingen. Houd u er rekening mee dat ter bescherming van de consument er (gedrags)regels zijn, opgesteld door Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), waar aanbieders en financiële tussenpersonen van beleggingsobjecten zich aan moeten houden.

Een tweede woning kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan van een gerenommeerde verhuurorganisatie.

Kortom, tijdens de Second Home International hebt u meer dan voldoende mogelijkheden om inspiratie op te doen en informatie in te winnen.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant