Verbouwen

Verhoging btw voor renovatie van 6% naar 9% is hypocriet

Verhoging btw voor renovatie van 6% naar 9% is hypocriet
Bouwunie is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

De impact op de bouwsector is groot, meer nog, “de federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”. De bouworganisatie wijst ook op de absurde situatie. “Langs de ene kant stimuleert de Vlaamse regering met subsidies en premies mensen om grondig te renoveren. Terecht, want energiezuinigere woningen zijn goed voor het milieu én de portemonnee. Maar langs de andere kant gaat de federale regering diezelfde renovatieplannen fnuiken door het btw-tarief te verhogen. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?”.

Bouwunie herinnert daarnaast aan de toenemende hypothecaire rentevoeten en de bokkensprongen van bouwmateriaalprijzen het afgelopen jaar. Die prijzen zullen trouwens niet dalen, hoogstens stabiliseren. “En in een dergelijk klimaat gaat de federale regering verbouwen nog duurder maken dan het al is. Dit zorgt er enkel voor dat mensen hun plannen nog meer in de koelkast stoppen”, aldus Waeytens.

Uit de Bouwunie-Barometer blijkt inderdaad dat de orderboekjes minder gevuld zijn in vergelijking met een jaar geleden. Wat ervoor zorgt dat ook bouwbedrijven zelf wachten met investeringen, uiteraard met gevolgen voor de algehele economie. “Is wonen dan ook geen basisproduct meer, net zoals verse groenten en luiers?”, vraagt Waeytens zich af. Bouwunie vraagt overleg met de minister om te zoeken naar pistes die de bouw niet benadelen.

De enige positieve noot ziet Bouwunie in het permanent maken van het verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw. Zelfs aan een btw-tarief van 9 procent, wat nog altijd goedkoper is dan de nieuwbouw aan 21 procent btw. Bouwunie is grote voorstander van de maatregel en dringt er al jaren op aan om die definitief te maken. Met een verlaagd btw-tarief loont het effectief de moeite om een woning eerder van nul herop te bouwen en te investeren in energiezuinige materialen en technieken.

Ook interessant