Verbod op halogeenlampen vanaf 1 september 2018

31 augustus 2018 Bron: Signify
Verbod op halogeenlampen vanaf 1 september 2018
Op 1 september 2018 gaat het verbod in op de productie en import van halogeenlampen voor consumenten in Europa (E27 en E14 fitting). Daarmee start het uitfaseren van halogeenlampen wat in de praktijk betekent dat oude voorraden nog verkocht mogen worden maar niet meer zullen worden aangevuld.

De reden waarom halogeenlampen niet meer geproduceerd mogen worden, is eenvoudig: ze zijn bijzonder inefficiŽnt in het gebruik van elektriciteit. Halogeenlampen gebruiken ongeveer tien keer zoveel energie als ledlampen. Het EU-verbod maakt deel uit van het streven om de CO2-uitstoot te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ledlampen gaan ongeveer 15 keer langer mee en verbruiken bijna 80% minder energie in vergelijking met halogeenlampen. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland en BelgiŽ 60 lampen in gebruik waarvan 14 ledlampen. Als alle 7,8 miljoen huishoudens in Nederland volledig zouden overstappen op ledverlichting scheelt dat op jaarbasis 820 Gigawattuur, dat is evenveel als het totale electriciteitsverbruik van 240.000 huishoudens.

Ledverlichting laat consumenten niet alleen profiteren van een lagere energierekening, het biedt ook een reeks van tinten en kleuren, en de mogelijkheid de verlichting geheel naar eigen wens aan te passen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo