Verlichting

Alle verschillen tussen soorten lampen toegelicht

Alle verschillen tussen soorten lampen toegelicht
Er zijn heel veel soorten lampen. Wilt u het verschil tussen deze lampen beter leren kennen? Natuurlijk wilt u dat! Licht is zo belangrijk in onze leefwereld. U bent op zoek naar degelijk licht in een bepaalde omgeving? Er zijn online aanbieders die u een ruim online assortiment lampen en toebehoren met vele alternatieven en mogelijkheden aanbieden. De keuze is niet alleen ruim ook de service is uitstekend.

Ziet u het binnen het bos nog de bomen binnen het zeer uitgebreide assortiment? Wij lopen het rijtje met u af.

LED lampen

LED lampen combineren uitstekende kwaliteit, energiezuinigheid, een lange levensduur, schokbestendigheid en geringe opstarttijd met een efficiënte omzetting van energie naar licht. De eerste generatie kon niet gedimd worden maar inmiddels zijn er ook dimbare lampen op de markt. LED verlichting neemt toe in populariteit vanwege de vele voordelen die aan de lampen verbonden zijn.

Compacte fluorescentielampen

Compacte fluorescentielampen zijn dimbare krachtige lichtbronnen en beschikken over een hoge lichtopbrengst, verschillende kleurtemperaturen en een lange levensduur. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

De compacte fluorescentielampen staan met name bekend om de lange levensduur. Afhankelijk van het type lamp en de mate van in- en uitschakelen ligt deze tussen de 4.000 en wel 15.000 uur. Vanwege deze lange levensduur zijn de lampen relatief duur in aankoop. Echter zullen deze kosten, vaak al binnen een jaar, terugverdiend worden. Compacte fluorescentielampen beschikken over een steekfitting en de (voor het aansturen vereiste) voorschakelapparatuur is niet in de lampvoet ingebouwd.

TL Buizen

TL buizen van Budgetlight staan voor duurzame, energiebesparende en functionele verlichting en vallen onder de lagedruk fluorescentielampen. Een TL buis gaat wel 8 keer langer mee dan gewone gloeilampen en is ook iets zuiniger. Overigens is de warmteafgifte van TL-lampen te verwaarlozen.

Er is sprake van drie soorten systemen binnen de TL-verlichting: T-12, T-D (T-8) en T5. T-12 wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. Onder T5 valt het nieuwe type TL-lampen met elektronische voorschakelapparatuur en een diameter van slechts 16 mm. T5-lampen zijn zuiniger en wat smaller en korter dan T-D lampen en de T5 armaturen zijn vaak met aluminium bewerkt voor extra weerkaatsing van het licht.

Gasontladingslampen

Gasontladingslampen van Budgetlight onderscheiden zich van andere lampen, voornamelijk doordat het licht voortkomt uit een aantal gassen en elektrische stroom. Vaak wordt een mengel gebruikt van de edelgassen neon, xenon, krypton en argon. De inwendige druk ligt tussen de 1 en 10 bar en de compacte lampen beschikken over een hoge lichtstroom. Deze producten kunnen niet gedimd worden, voor dimbare verlichting kunt u een kijkje nemen bij onze led lampen.

Een voordeel van het gebruik van gasontladingslampen is dat de lampen zeer efficiënt branden en allerlei soorten kleuren kunnen aannemen. In vergelijking met halogeenlampen creëren ze meer licht en hebben ze een langere levensduur. Vergeleken met een standaard gloeilamp heeft een gasontladingslamp een gemiddelde levensduur tien keer langer dan die van een standaard gloeilamp, namelijk maar liefst 10.000 branduren. Dit vergroot de toepasbaarheid van dit artikel.

Halogeenlampen

Halogeenlampen hebben een hogere lichtopbrengst en een langere levensduur én zijn zuiniger dan standaard gloeilampen. Bovendien kunnen ze altijd volledig gedimd worden. Gelijk na het inschakelen bereikt deze zijn volle lichtsterkte. Om deze redenen zijn halogeenlampen net als led lampen uitermate geschikt voor vele toepassingen.

Spaarlampen

Gloeilampen van staan bekend om het sfeervolle en natuurlijke licht dat ze afgeven. Bovendien ligt de aanschafprijs laag en ís een gloeilamp altijd perfect te dimmen tot de gewenste stand.

Door een gloeidraad of filament in een zuurstofarme bol tot een zeer hoge temperatuur te verhitten via een elektrische stroom ontstaat er licht. Omdat het licht ontstaat door verhitting zullen gloeilampen altijd een geelachtig licht produceren. Wanneer dit geelachtige licht niet gewenst is, is er de mogelijkheid tot het plaatsen van kleurenfilters over de lampen.

Voorschakelapparatuur

Voorschakelapparaten (VSA) zorgen bij lampen met een gasontladingen voor een piekspanning zodat de lamp opstart. Hieronder vallen onder andere TL- en PL-lampen. Vervolgens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat de stroom binnen de norm blijft, zodat de lamp blijft branden. Wanneer er een gasontladingslamp zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een voorschakelapparaat wordt aangesloten op het lichtnet en deze tot ontlading komt, zou deze kunnen exploderen.

Laagsteprijsgarantie

Door jarenlange ervaring en een zorgvuldig uitgedachte inkoop van de lichtbronnen bieden degelijke onlineaanbieders lampen aan tegen de laagste prijs. Bovendien passen deze verdelers hun prijzen van de aangeboden lampen voortdurend aan om ervoor te zorgen dat ze niet alleen de goedkoopste online lampenwinkel zijn maar dat ook blijven in de markt.

Gouden tip: neem eens een kijkje bij Budgetlight

Ook interessant