LED verlichting in huis; de nieuwe norm per 2018

Bron: Lampdirect.be
In 2018 wordt in de gehele EU de verkoop van halogeenlampen verboden, in navolging van de gloeilampen die al in 2012 verboden* werden. Enkel lichtbronnen met een A- of B-energielabel zijn nog toegestaan voor de verkoop aan particulieren. LED verlichting, de zuinigste en meest gangbare opvolger van gloei- en halogeenverlichting, zal vanaf 2018 dan ook hard opkomen; we moeten er allemaal aan gaan geloven.

Uitzondering voor industrie

Voor veel industrietoepassingen, dus niet-particulier gebruik, blijft het vanaf 2018 nog wel mogelijk om halogeenverlichting te kopen. Het verbod op de verkoop ervan geldt dus enkel voor particuliere huishoudens.

Uitzondering voor speciale verlichting

Voor enkele toepassingen is de verkoop van halogeenverlichting aan particulieren nog wel toegestaan na 2018. Zo blijven lampjes in bijvoorbeeld koelkasten, ovens en magnetrons gewoon in de verkoop. Ook sfeerverlichting zoals kerstverlichting mag voorlopig nog gewoon verkocht worden in halogeenvorm. Wel zullen steeds meer lichtbronnen en lichttypen vervangen worden door LED-toepassingen. Zo zijn er al LED TL buizen en bijvoorbeeld G 9 LED lampjes. Voor alle lichtbronnen wordt dus gezocht naar een energiezuinigere, milieuvriendelijkere lichtbron.

LED lamp klaar voor massamarkt

Aanvankelijk zou de verkoop van lichtbronnen met energielabel C of hoger dit jaar al verboden worden in de EU. Het uitstel tot 2018 vindt mede plaats als gevolg van het werk van lobbyisten (zoals LightingEurope) die stellen dat de led-lamp op het moment nog niet klaar is om de massamarkt van halogeenlampen over te nemen. Met het besluit is de EU echter niet volledig tegemoet gekomen aan de wensen van industrieassociatie LightingEurope, die zag het verbod graag tot 2020 uitgesteld zien. Het oorspronkelijk verbod per 1 september 2016 werd vastgesteld in 2009.

* bron: De Standaard

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo