Verlichting

Is jouw verlichting al in orde?

Is jouw verlichting al in orde?
Of je nu al een aantal jaar in dezelfde woning woont, of net verhuisd bent naar een nieuwe plaats: aan de verlichting valt altijd wel wat te doen. Zo kan het uiterlijk van je verlichting ondertussen niet meer naar wens zijn - tenslotte veranderd de mode ook op gebied van verlichting - of was de smaak van vorige bewoners ronduit vreselijk. Ook kan het zo zijn dat je het eigenlijk tijd vindt worden om over te schakelen op andere verlichting, zoals LED, om stroom te besparen. Allemaal redenen om je verlichting eens uitgebreid langs te lopen om te zien wat er nog moet gebeuren. Is jouw verlichting al in orde?

Van boven naar beneden

Wanneer je je verlichting gaat checken, doe je dat het beste van boven naar beneden. Je begint dus op de zolder en je werkt je weg door het huis naar beneden, waarbij je uiteindelijk in de tuin eindigt. Dit is vooral handig om te voorkomen dat je belangrijke ruimtes overslaat, die je dan achteraf weer moet controleren. Hou goed in de gaten dat je echt álle verlichtingsbronnen meeneemt - dus ook die lamp in de gangkast of de verlichting op de overloop.

Waar moet ik op letten?

Bij elke lamp die je tegenkomt, vraag je je eerst af wat het doel is van de lamp. Vervolgens vraag je je af of zowel de praktische kant (lichtsterkte en stroomgebruik) als de esthetische kant nog voldoen aan je wensen. Let daarbij vooral op de ruimte waar de lamp gebruikt wordt en de functie van de lamp. We gaan de belangrijkste ruimtes in huis even langs.

Zolder en kelder

Op zolder en in de kelder maakt het meestal weinig uit hoe een lamp eruitziet. Het gaat erom dat de lamp fel genoeg is om je spullen te kunnen vinden. Toch kun je er wel over nadenken om hier over te stappen op LED verlichting. Hoewel je de lampen van zolder en kelder waarschijnlijk weinig gebruikt, is LED veiliger (het wordt niet warm) en kunnen de lampen vele malen langer mee. Zo voorkom je dat de lamp stuk blijkt te zijn precies op het moment dat je iets op wilt zoeken.

Slaapkamers

In slaapkamers worden hanglampen veel gebruikt, waardoor je veel stroom kunt besparen als je deze vervangt door spaar- of LED hanglampen. Verder wil je de kamer waarschijnlijk elke paar jaar in een ander jasje steken met nieuwe kleuren of andere meubels. Dan is het verstandig ook de armaturen van je verlichting te vervangen, waardoor de lampen goed blijven passen in het nieuwe interieur.

Is jouw verlichting al in orde?

Badkamer

De badkamer is een bijzondere ruimte als het gaat om verlichting. Enerzijds wil je felle verlichting zodat je goed kunt zien wat je allemaal doet, maar tegelijkertijd is het fijn als de verlichting ’s avonds en ’s nachts niet te fel is zodat je ook dan even rustig naar de wc kunt gaan zonder dat je meteen weer klaarwakker bent. Veel mensen lossen dit op door twee lampen te installeren in de badkamer: een felle hanglamp voor dagelijks gebruik en een kleinere nachtlamp voor ’s nachts.

Woonkamer

De woonkamer is meestal voorzien van verschillende bronnen van verlichting. Staande lampen, hanglampen, wandlampen en spots zijn allemaal goede keuzes om in de woonkamer te gebruiken. Vaak worden deze ook in combinatie toegepast. Het belangrijkste van verlichting in de woonkamer is het uiterlijk: past de lamp goed in het interieur? Vooral bij moderne verlichting zijn de lampen meestal al voorzien van LED lampen. Zo niet, dan kun je dit eenvoudig doen, want de meeste LED lampen passen ook in de fittingen voor gloei- en spaarlampen.

Is jouw verlichting al in orde?

Tuin

Heb je alle verlichting in huis gecheckt, doe dan ook even een ronde door de tuin. Vooral nu de zomer eraan komt is het van belang dat de tuinverlichting goed in orde is. Werkt alles nog? Ben je nog steeds tevreden over het uiterlijk van de verlichting? En in hoeverre is jouw tuinverlichting al voorzien van LED verlichting? Juist omdat LED zo weinig stroom gebruikt en lange levensduur garandeert, is het ideaal deze lampen te gebruiken in de tuin.

Is jouw verlichting al in orde?

Verlichting in en om het huis is iets waar we gewoon standaard van uit gaan en meestal niet al te veel over nadenken. Toch is het zo nu en dan belangrijk om alle verlichting langs te lopen om te zien of er iets aan vervanging toe is. Doe je dat regelmatig, dan heb je er weinig kosten aan en ziet jouw verlichting er altijd top uit. Is jouw verlichting al in orde?


Alle afbeeldingen zijn afkomstig van www.lampenonline.com in verschillende samenstellingen.

Ook interessant