Verlichting

Ledverlichting aansluiten kan iedereen

Ledverlichting aansluiten kan iedereen
Licht met klasse en stijl, licht dat licht weer tot licht maakt en het economisch laat schijnen in zijn volle glorie. Het zuivere licht op de juiste plek, dat kan buiten of binnen zijn. Wist u dat ledlampen spotgemakkelijk te installeren zijn? Tussen licht en duisternis ontvouwen zich volgens de kleurenleer van Goethe een pallet aan kleuren. Om zijn naakten hun speelse arabesken te laten uitvoeren gebruikt de Franse kunstenaar Henri Matisse de zwarte kleur als kleur van het licht.

Licht speelt op elk moment van de dag en ons leven een rol van betekenis. Verlichting brengt klaarheid en laat de ratio zegevieren, zo vonden de hemelbestormers uit de achttiende eeuw. Vandaag schakelen we massaal over naar ledverlichting, een duurzame oplossing met een hoog aantal branduren om ons te verlossen van torenhoge elektriciteitsrekeningen.

De overschakeling naar ledverlichting is een werkje van niks en het effect ervan voelt u meteen in uw portemonnee. Wist u al dat bijna alle lampen één-op-één te vervangen zijn door led? U kunt quasi altijd uw huidige armaturen behouden, zonder er een aanpassing aan te hoeven doen. Aan de slag ermee!

De juiste vervanger kiezen

Het kiezen van de juiste vervanger is aan een paar stappen gebonden. Men wil namelijk wel een lamp die precies aan hun wensen voldoet en lijkt op de traditionele verlichting.

Tips en tricks

Het vervangen van een lamp is altijd energiebesparend. Maar gebruikt u de lampen wel vaak genoeg. Vergelijk de aanschafprijs met de besparing die u zult bereiken met de overstap om te kijken of het vervangen van de lampen geld oplevert.

Kies de juiste fitting


Let goed op het type fitting. Deze moet gelijk zijn aan de huidige lamp.

Let op de levensduur


Let op de levensduur van de nieuwe led lamp. Ook bij het berekenen van de kosten. Hoe snel heeft u de investering terugverdiend, hoe lang gaat de led lamp dan nog mee?

Let op de lichtkleur


De lichtkleur is één van de belangrijkste aspecten. In de ene ruimte heb je een koele kleur nodig om te werken en in de andere ruimte een sfeervolle warme kleur.

Let op de afmetingen


De afmetingen van led lampen zijn meestal gelijk maar kunnen verschillen. Let goed op dat de nieuwe lamp in uw huidige armatuur past.

Kies het juiste vermogen (lichtopbrengst)


Let goed op het vermogen en de lichtopbrengst van de huidige lamp. Een led lamp verbruikt gemiddeld tien keer zo weinig vermogen. Een 5W led lamp is dus gelijk aan een 50W halogeenlamp in de meeste gevallen. U kunt beter letten op het aantal lumen, hiermee wordt de werkelijke lichtopbrengst aangegeven.

Hoe ledverlichting aansluiten?

Nadat u de juiste vervanger heeft gekozen is het tijd om de lamp te vervangen.

Schakel de stroom uit


Voordat u de lampen gaat verwijderen en vervangen is het belangrijk dat u de stroom uitschakelt. Hierdoor bent u er zeker van dat u geen stroomschok krijgt bij het vervangen.

Laat de lampen afkoelen.


Laat de lampen even uit (10-15 minuten) om af te koelen.

Verwijder de huidige lamp


Draai de huidige lamp voorzichtig los. Let op: gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen kunt u beter niet met de blote hand beet pakken. Gebruik bijvoorbeeld keukenpapier.

Draai de nieuwe lamp er in


Draai de nieuwe lamp er in en draai de lamp stevig aan. Een led lamp kunt u gewoon met het blote hand vasthouden. Als de lamp goed vast zit kunt u de stroom weer aan zetten.

Ook interessant