De voordelen van ledlampen

18 juli 2018 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
De voordelen van ledlampen
Ledlampen staan bekend om hun duurzaamheid. Het energieverbruik ligt laag, niet alleen tijdens gebruik, maar ook bij de fabricage van de lampjes. In vergelijking met soortgelijke conventionele halogeenlampen of gloeilampen is er sprake van 90% minder CO2-uitstoot. De lange levensduur zorgt ervoor dat een ledlamp een lang leve is beschoren. minder vaak vervangen hoeft te worden wat zorgt voor minder afval en voor minder materiaalgebruik. En kwik bevatten ze ook al niet.

De levensduur van een ledlamp LED lamp ligt meestal tussen de 20.000 en 40.000 uur, afhankelijk van het type lamp en het gebruik. In theorie kan de levensduur oplopen tot wel 50.000 uur. Zoals eerder beschreven zorgt de lange levensduur ervoor dat de led lamp minder vaak vervangen hoeft te worden, dit gegeven drukt dus de vervangings- en onderhoudskosten.

Stootvast

Led verlichting is bestand tegen stoten en trillingen en daarom is het percentage vroegtijdig uitval tegenwoordig zeer laag. De opstarttijd is het kleinst ten opzichte van andere lichtbronnen, ze hoeven dus niet opgewarmd te worden zoals bij gloeilampen het geval is en bereiken in een fractie van een seconde de volledige lichtopbrengst.

Lichtafgifte

Bovendien geven ledlampen zeer weinig warmte af. Led verlichting geeft maar liefst 50% van de opgenomen energie af in licht, de overige 50% wordt afgedragen aan de omgeving. Ter vergelijking: gloeilampen geven slechts 10% van de opgenomen energie af in licht, spaarlampen en TL buizen 35%. De geringe warmteafgifte zorgt ervoor dat de lamp te allen tijde aangeraakt kan worden zonder de handen te verbranden en verhoogt kortom de veiligheid. Overigens zorgt de geringe afgifte van warmte ook nog eens voor verlaagde airconditioningskosten.

Ruim assortiment

In vergelijking met de pionierstijd is er vandaag een ruime keuze beschikbaar tussen verschillende soorten led verlichting bij sommige aanbieders. Zo zijn lichtkleuren verkrijgbaar van helder en wit tot en met zachte en warme kleuren. Deze laatsten zorgen voor de gewenste sfeer. Bovendien kunnen de meeste led lampen tegenwoordig gedimd worden, mits er een dimtechniek gebruikt wordt speciaal ontwikkeld voor de desbetreffende led verlichting. Ledlampen zijn relatief duur in aanschaf, maar verdienen zichzelf binnen een jaar - afhankelijk van het gebruik - terug en zijn daarom alleszins de moeite waard.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo